settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je bilo Sveto pismo pokvarjeno, spremenjeno, urejano, pregledovano ali ponarejeno?

Odgovor


Knjige Stare zaveze so bile napisane v obdobju od približno leta 1400 pr. Kr. do 400 pr. Kr. Knjige Nove zaveze so bile napisane v obdobju od približno leta 40 po Kr. do 90 po Kr. Tako je minilo približno 3400 do 1900 let, odkar so bile katere koli od knjige Svetega pisma napisane. V tem času so se izvirni rokopisi izgubili. Zelo verjetno nič več ne obstajajo. V tem času pa so knjige Svetega pisma tudi vedno znova prepisovali. Narejene so bile kopije kopij kopij. Glede na to – ali lahko še vedno zaupamo Svetemu pismu?

Ko je na začetku Bog navdihnil ljudi, da zapišejo njegovo besedo, je bila ta beseda navdihnjena od Boga in nezmotljiva (Drugo pismo Timoteju 3,16–17; Evangelij po Janezu 17,17). Sveto pismo nikjer ne navaja tega za kopije izvirnih rokopisov. Naj so bili pismouki še tako natančni pri prepisovanju Svetega pisma, ni nihče popoln. Zaradi tega so nastale manjše razlike v različnih kopijah Svetega pisma. Izmed vseh tisočev grških in hebrejskih rokopisov, ki obstajajo, niti dva nista bila povsem enaka, dokler niso v 16. stoletju po Kr. iznašli tiska.

Vendar pa se bo vsak nepristranski strokovnjak za dokumente strinjal, da se je Sveto pismo izredno dobro ohranilo skozi stoletja. Kopije Svetega pisma iz 14. stoletja po Kr. so vsebinsko skoraj enake kopijam iz 3. stoletja po Kr. Ko so odkrili Mrtvomorske oz. Kumranske rokopise, so bili strokovnjaki osupli, ko so videli, kako podobni so drugim starim kopijam Stare zaveze, čeprav so bili Mrtvomorski rokopisi stotine let starejši kot vse, kar so odkrili pred tem. Celo mnogi zakrknjeni skeptiki in kritiki Svetega pisma priznavajo, da se je Sveto pismo prenašalo skozi stoletja veliko bolj točno kot kateri koli drug star dokument.

Ne obstajajo nikakršni dokazi, da bi bilo Sveto pismo popravljeno, urejano ali ponarejano na kakršenkoli sistematski način. Že zaradi velikega obsega svetopisemskih rokopisov bi bilo preprosto prepoznati vsak poskus izkrivljanja Božje besede. Ne obstaja noben večji nauk Svetega pisma, v katerega bi dvomili zaradi manjših razlik, ki obstajajo med rokopisi.

Ponovno se torej vprašajmo, ali lahko zaupamo Svetemu pismu. Vsekakor! Bog je ohranil svojo besedo kljub nenamernim napakam in namernim napadom ljudi. Popolnoma smo lahko prepričani, da je Sveto pismo, ki ga imamo danes, enako Sveto pismo, kot je bilo napisano na začetku. Sveto pismo je Božja beseda in lahko mu zaupamo (Drugo pismo Timoteju 3,16; Evangelij po Mateju 5,18).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali je bilo Sveto pismo pokvarjeno, spremenjeno, urejano, pregledovano ali ponarejeno?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries