settings icon
share icon
Vprašanje

Kako naj kristjan gleda na podnebne spremembe? Kaj pravi Sveto pismo o podnebnih spremembah?

Odgovor


Zanimivo je opazovati, kako izraz »podnebne spremembe« nadomešča »globalno segrevanje« kot izraz naravovarstva. Nekateri znanstveniki/klimatologi so prepričani, da človekova dejavnost, v prvi vrsti učinek tople grede in strupeni plini, vpliva na okolje. Niso pa prepričani, kako velik bo ta vpliv. Pred nekaj desetletji je bil največji strah »globalno ohlajanje« in opozorila o novi ledeni dobi so bila največja ustrahovalna taktika. Čeprav večina znanstvenikov/klimatologov misli, da je največje tveganje globalno segrevanje, je ta negotovost privedla do tega, da so »podnebne spremembe« manj specifično opozorilo. Pravzaprav je sporočilo o podnebnih sprememb tako: učinek tople grede in strupeni plini uničujejo okolje in kljub negotovosti glede vpliva, vemo, da bo vpliv slab.

Klimatologi, ekologi, geologi itd. so soglasni glede tega, da je šla zemlja v preteklosti čez velike temperaturne/podnebne spremembe. Kljub dejstvu, da teh podnebnih sprememb ni povzročila človekova dejavnost, je veliko istih znanstvenikov prepričanih, da je človekova dejavnost glaven vzrok za podnebne spremembe danes. Zakaj? Zdi se, da obstajajo trije glavni razlogi.

Prvič, nekateri so resnično prepričani, da učinek tople grede in strupeni plini povzročajo podnebne spremembe. Preučevali so podatke in prišli do takšnega zaključka. Drugič, nekateri se držijo miselnosti podnebnih sprememb kot religiozne vneme. Mnogo ljudi v naravovarstvenem gibanju je obsedenih z varovanjem matere Zelje, zato bodo uporabili vsakršen argument, da bi dosegli cilj, ne glede na to ali je pristranski ali neuravnovešen. Tretjič, nekateri promovirajo miselnost podnebnih sprememb zaradi finančne koristi. Nekateri izmed največjih zagovornikov zakonodaje o podnebnih spremembah so tisti, ki bodo imeli največjo finančno korist zaradi »zelenih« zakonov in tehnologije. Preden bo sprejeta miselnost podnebnih sprememb, si moramo priznati, da vsi, ki to promovirajo, ne delajo tega zaradi utemeljenih informacij ali iz čistih motivov.

Kako naj potem kristjan gleda na podnebne spremembe? Na to moramo gledati skeptično in kritično, hkrati pa tudi iskreno in s spoštovanjem. Najpomembneje, na podnebne spremembe moramo gledati iz svetopisemskega vidika. Kaj pravi Sveto pismo o podnebnih spremembah? Ne veliko. Verjetno so najbližji primer, ki bi lahko govoril o podnebnih spremembah, katastrofe v poslednjih časih, o katerih je bilo prerokovano v Razodetju 6–18. Te prerokbe pa seveda nimajo nobenega opravka s toplo gredo ali strupenimi plini, ampak so posledica Božje jeze, ki izliva pravico na vse bolj hudoben svet. Kristjan si mora zapomniti tudi to, da ima Bog stvari pod nadzorom in da ta svet ni naš dom. Bog bo nekega dne izbrisal to vesolje (2 Peter 3,7–12) in ga zamenjal z novim nebom in novo zemljo (Razodetje 21–22). Kako naj si torej prizadevamo, da bi »rešili« planet, ki ga bo Bog prej ali slej uničil in ga zamenjal s planetom, ki bo tako čudovit in izjemen, da se z njim ne more sedanja zemlja niti primerjati?

Ali je kaj narobe, če si zeleno aktiven? Ne, seveda ne. Ali je zmanjševanje ogljičnega odtisa dobro? Verjetno ja. Ali so solarni paneli, vetrne elektrarne in podobni obnovljivi viri energije vredni truda? Seveda. Ali naj bi bilo to središče pozornosti sledilcev Jezusa Kristusa? Seveda ne! Za kristjane je središče pozornosti oznanjevanje resnice evangelija, sporočila, ki lahko odreši duše. Reševanje planeta ni v naši moči in niti ni naša odgovornost. Podnebne spremembe so realne ali ne, mogoče jih povzroča človek ali pa ne. Kar lahko vemo zagotovo, je, da je Bog dober in suveren, in da bo zemlja naše prebivališče, dokler bo Bog želel. Psalm 46,3–4: »Zato se ne bojimo, ko se zemlja spreminja in se gore majejo v osrčju morja; najsi hrumijo in se penijo njegove vode, najsi se tresejo gore ob njegovem vzdigovanju.«


Povratek na slovensko domačo stran

Kako naj kristjan gleda na podnebne spremembe? Kaj pravi Sveto pismo o podnebnih spremembah?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries