settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je pečat Svetega Duha?

Odgovor


V Svetem pismu je Sveti Duh imenovan »pečat« in »poroštvo« v srcih kristjanov (2 Kor 1,22; 5,5; Ef 1,13–14; 4,30). Sveti Duh je pečat, ki ga je Bog vtisnil svojemu ljudstvu, saj si nas je pridobil zase. Izvirna grška beseda, tu prevedena kot »poroštvo«, pomeni naplačilo, polog, del zneska ali lastnine, ki se plača vnaprej kot zagotovilo, da bo glavno sledilo. Dar Duha, ki ga prejmejo verujoči, je polog od naše nebeške dediščine, ki nam jo je obljubil Kristus in nam jo zagotovil na križu. O odrešenju smo lahko prepričani zato, ker imamo pečat Duha. Božjega pečata ne more prelomiti nihče.

Sveti Duh je verujočim dan kot »ara«, zagotovilo, da bomo celotno dediščino, ki nam pripada kot Božjim otrokom, prejeli pozneje. Duha smo prejeli kot zagotovilo, da pripadamo Bogu; on nam Duha daje kot darilo, podobno kot sta darili vera in milost (Ef 2,8–9). Bog nas prek daru Duha obnavlja in posvečuje. V našem srcu ustvarja čustva, upe in želje, ki kažejo, da smo sprejeti od Boga, da nas ima Bog za svoje posvojence, da je naše upanje utemeljeno ter da sta naša odkupitev in odrešenje zagotovljena, kakor je pečat zagotovilo pristnosti oporoke ali sporazuma. Bog nam daje Svetega Duha kot jamstvo, da smo za vedno njegovi in da bomo poslednjega dne odrešeni. Navzočnost Duha se odraža v tem, kako učinkuje na človekovo srce: nastopijo namreč kesanje, sad Duha (Gal 5,22–23), skladnost z Božjimi zapovedmi in voljo, vnetost za molitev in slavljenje ter ljubezen do njegovega ljudstva. Vse to kaže, da je Sveti Duh obnovil srce in da je kristjan prejel pečat za dan odkupitve.

Sveti Duh ter njegovi nauki in vodstvo so tisto, kar nam daje pečat in nas potrjuje do dneva odrešenja, ko bomo dopolnjeni, osvobojeni sprijenosti greha in groba. Ker imamo v srcu pečat Duha, lahko živimo radostno, prepričani, da nas zagotovo čaka nepojmljivo veličastna prihodnost.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je pečat Svetega Duha?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries