settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je papež (oz. ali bo naslednji papež) antikrist?

Odgovor


O tem, kdo je antikrist, je veliko ugibanja. Ena najpogostejših »žrtev« tega ugibanja je papež Rimskokatoliške cerkve. Med protestantsko reformacijo so bili Luter in nekateri drugi reformatorji prepričani, da je papež antikrist. Papeža Janeza Pavla II. in Benedikta XVI. so pogosto imenovali antikrista. Tudi sedanji papež Frančišek I. je verjetno enako priljubljena tarča takih domnev. Zakaj? Ali je v Svetem pismu kaj, kar bi nakazovalo, da je oz. bo papež antikrist?

Domneva, da je papež antikrist, se navezuje predvsem na Razodetje 17,9ab. Ženska, ki jaha na zveri, predstavlja zli sistem poslednjega časa: »Tukaj je um, ki ima modrost. Sedem glav je sedem gorá, na katerih sedi ženska.« Rim so nekdaj imenovali »mesto na sedmih gričih«, ker se je razprostiralo na sedmih gričih oziroma okrog njih. Ljudje so bili torej prepričani, da je vrstica nekako povezana z Rimom. Če naj bi bil torej zli sistem poslednjega časa povezan z Rimom, se nam kmalu porodi misel, da mogoče obstaja povezava z Rimskokatoliško cerkvijo, katere sedež je v Rimu. Številni odlomki v Svetem pismu omenjajo antikrista, ki bo v poslednjem času vodil antikristusovsko gibanje (Daniel 9,27; 2 Tesaloničanom 2,3–4; Razodetje 13,5–8). Če je torej središče zlega sistema poslednjega časa Rim in če ga vodi en posameznik, potem je papež možen kandidat.

Vendar številni biblicisti menijo, da ženska ne predstavlja Rimskokatoliške cerkve in da sedem gričev ne pomeni Rima. Navajajo, da v Razodetju 17–18 jasno piše, da je ženska, ki jaha na zveri, mesto Babilon. (Staroveški Babilon je stal blizu današnjega Bagdada.) Poleg tega je v vrsticah 17,9c–10 jasno povedano, da sedem gora predstavlja sedem kraljev, izmed katerih jih je pet »padlo, eden je, drugi še ni prišel«. Očitno je, da se to ne more navezovati na sedem gričev Rima. Pač pa je to navezava na sedem svetovnih cesarstev, ki jim vlada sedem kraljev. Do časa, ko je Janez napisal Razodetje, je nastalo in propadlo že pet svetovnih cesarstev – Egipt, Asirija, Babilon, Medija-Perzija in Grčija; eno cesarstvo je obstajalo (Rim); eno (antikristovo cesarstvo) še ni prišlo.

Na glede na to, kdo se bo izkazal za antikrista, je pomembno, da smo posvarjeni glede njegovega prihoda ter da se naučimo prepoznati njega in vse, ki imajo njegovega duha. V Prvem Janezovem pismu 4,2–3 beremo, kako prepoznati duha antikrista: »Božjega duha spoznavate po tem: vsak duh, ki prizna, da je Jezus Kristus prišel v mesu, je od Boga; noben duh, ki Jezusa ne priznava, pa ni od Boga. To je duh antikrista, o katerem ste slišali, da pride, zdaj pa že je v svetu.« Sedanji papež Frančišek I. priznava, da je Jezus od Boga in da je prišel v mesu (gl. 1 Janez 4,2). S papežem Frančiškom I. se sicer na marsikaterem področju katoliške doktrine ne strinjamo, toda njegov pogled na Jezusa Kristusa je v skladu s Svetim pismom. Zato je težko verjeti, da bi bil papež Frančišek I. antikrist. Menimo, da bi bilo sicer mogoče, da bi bil kak papež antikrist. A Sveto pismo nam ne daje dovolj konkretnih informacij, da bi bili lahko glede tega vprašanja dogmatični. Možno je, da bo kak papež v prihodnosti antikrist ali mogoče njegov lažni prerok (Razodetje 13,11–17). Če bo tako, bo tega papeža mogoče jasno prepoznati po zanikanju, da je Jezus prišel v mesu.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali je papež (oz. ali bo naslednji papež) antikrist?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries