settings icon
share icon
Vprašanje

Ali so demoni padli angeli?

Odgovor


Vemo, da je Bog ustvaril angele, preden je ustvaril fizično vesolje. Knjiga Job omenja, kako so angeli častili Boga, medtem ko je ustvarjal vesolje (Job 38,4–7). Bog je v svoji popolni svetosti vse ustvaril dobro (Prva Mojzesova knjiga 1,31). To vključuje angela luciferja, ki se je pozneje Bogu uprl (Ezekiel 28,15). Greh izvira iz lastnega poželenja (Jakobovo pismo 1,14). Satanovo lastno poželenje je bilo tisto, zaradi katerega je satana premagal napuh, češ kako čudovit in vsemogočen je. Ko se je satan, nekdaj angel lucifer, uprl Bogu in padel iz nebes (Izaija 14; Ezekiel 28), se je njegovemu uporu pridružila tretjina angelske vojske (Razodetje 12,3–4.9). Ni dvoma, da so ti padli angeli bitja, ki jih danes imenujemo demoni.

Vemo, da je bil pekel pripravljen za hudiča in njegove angele; v Evangeliju po Mateju beremo: »Tedaj poreče tudi tistim, ki bodo na levici: ›Proč izpred mene, prekleti, v večni ogenj, ki je pripravljen hudiču in njegovim angelom! [...]‹« Jezus je uporabil svojilni zaimek »njegovim«, kar kaže, da so ti angeli pripadali satanu. V Razodetju 12,7–9 najdemo opis vojne med Mihaelom in »njegovimi angeli« na eni strani ter hudičem in »njegovimi angeli« na drugi. Na podlagi te in podobnih vrstic jasno vidimo, da so padli angeli in demoni ista bitja.

Nekateri razlagalci Svetega pisma se ne strinjajo s stališčem, da so demoni padli angeli, in sicer zaradi napačnega razumevanja Judovega pisma 1,6; tu je namreč omemba angelov, ki so grešili in naj bi bili zato »večno vklenjeni« – a to je dobesedno pojmovanje vrstice. Iz sobesedila je razvidno, da angeli, ki so grešili, niso dobesedno, fizično vklenjeni; saj je tudi satan še vedno na svobodi (Prvo Petrovo pismo 5,8). Demoni (padli angeli) so vklenjeni v prenesenem smislu – kot bi bili priklenjeni z večnimi vezmi v temi. To pomeni, da ne morejo prejeti duhovnega razsvetljenja, opravičenja in obnove. Zaradi svojega upora – kljub popolnemu poznanju Božje dobrote – so obsojeni na »sodbo vélikega dne«.

Najobičajnejša vzporedna razlaga izvora demonov je ta: ko so bili potomci Božjih sinov in človeških hčera, ki jih omenja Prva Mojzesova knjiga 6, uničeni v potopu, so njihove duše po ločitvi od telesa postale demoni. A takšno sklepanje je zgolj ugibanje brez svetopisemske podlage. Najbolj biblično utemeljena razlaga za izvor demonov je ta, da so demoni padli angeli, ki so se s satanom uprli Bogu.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali so demoni padli angeli?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries