settings icon
share icon
Vprašanje

Zakaj Bog padlim angelom ne da priložnosti, da bi se pokesali?

Odgovor


V Svetem pismu ni najti izrecne obravnave vprašanja, ali imajo padli angeli priložnost, da se pokesajo. Lahko pa o tem vprašanju posredno sklepamo na podlagi nekaterih odlomkov. Prvič, satan ali lucifer je bil eden najvišjih angelov, mogoče najvišji (Ezekiel 28,14; številni biblicisti menijo, da tirski kralj iz tega odlomka pomeni satana). Lucifer – in tudi drugi angeli – so bili nenehno v Božji prisotnosti in so poznali Božjo slavo. Zato niso imeli izgovora za upor proti Bogu in odvrnitev od njega. Niso bili skušani. Da so se lucifer in drugi angeli Bogu uprli kljub vsemu, kar so vedeli, je bilo skrajno zlo.

Drugič, Bog za angele ni zagotovil načrta odkupitve, kakor ga je zagotovil za človeštvo. Padec človeštva je zahteval spravno žrtev za greh in Bog je to žrtev priskrbel v osebi Jezusa Kristusa. Bog je v svoji milosti odkupil človeštvo v svojo slavo.

Za angele ni predvidel nobene take žrtve. Poleg tega angele, ki mu ostanejo zvesti, imenuje »izvoljene angele« (1 Timoteju 5,21). Glede na svetopisemsko doktrino izvoljenosti vemo, da bodo tisti, ki jih Bog izvoli za odrešenje, odrešeni in da jih ne more nič ločiti od Božje ljubezni (Rimljanom 8,38–39). Angeli, ki so se uprli, seveda niso Božji »izvoljeni angeli«.

Navsezadnje pa v Svetem pismu ni podlage za domnevo, da bi se angeli, tudi če bi jim Bog dal to priložnost, sploh res hoteli pokesati (1 Peter 5,8). Kaže, da so padli angeli povsem zavezani nasprotovanju Bogu in njegovemu ljudstvu. V Pismu piše, da bo teža Božje sodbe odvisna od tega, kaj in koliko posameznik ve (Luka 12,48). Padli angeli, ki tako dobro poznajo Boga, si torej več kot zaslužijo njegovo jezo.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Zakaj Bog padlim angelom ne da priložnosti, da bi se pokesali?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries