settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni sprejeti Jezusa za svojega Odrešenika?

Odgovor


Si kdaj že sprejel Jezusa Kristusa za svojega, osebnega Odrešenika? Preden odgovoriš, naj ti razložim nekaj dejstev. Da bi lahko pravilno razumeli to vprašanje, moramo najprej pravilno razumeti izraze »Jezus Kristus«, »oseben« in »odrešenik«.

Kdo je Jezus Kristus? Mnogi bi Jezusa opredelili kot dobrega človeka, izjemnega učitelja ali pa celo kot Božjega preroka. Vse te stvari zagotovo držijo, vendar pa v resnici ne povedo popolnoma, kdo pravzaprav Jezus je. Sveto pismo pravi, da je Jezus Kristus Bog, druga Oseba večnega, troedinega Boga, ki se je utelesil, ko je nase prevzel človečnost (meso, krvi in naravo, a brez greha), edinstveni človek Bog (Evangelij po Janezu 1,1–3.14). Jezus je za vedno v popolnosti Bog in v popolnosti človek. Bog v Kristusu je prišel na Zemljo, da bi nam Boga jasno razodel, nas učil, kaj točno Bog od nas zahteva, da bi razumeli in priznali, da pravzaprav Boga ne ubogamo, in plačal ves dolg za grehe svojega ljudstva, ko je umrl na križu zanj. Jezus Kristus je Bog, Stvarnik vesolja, suveren Gospod vsega. Si sprejel tega Jezusa?

Kaj pomeni, da je Jezus Odrešenik in zakaj ga potrebujemo? Sveto pismo pravi, da smo vsi uporniki proti Bogu. Zato, ker smo od rojstva grešniki po naravi, grešimo in počnemo grešne stvari. Grešimo, ker imamo pokvarjeno naravo (Prva Mojzesova knjiga 6,5; Pismo Rimljanom 3,9–20; Pismo Galačanom 5,19–21). Kot ustrezno posledico svojih grehov smo si zaslužili in nakopali Božjo popolnoma sveto in pravično jezo in sodbo. Bog je pravičen, kar pomeni, da vedno počne to, kar je pravično. Zato pomni, edina kazen za grehe, ki so bili storjeni proti neskončnemu, svetemu in večnemu Bogu, pa je neskončna kazen v peklu (Evangelij po Mateju 25,41; Drugo pismo Tesaloničanom 1,9; Razodetje 20,11-15). Zato vedi, da zagotovo prihaja dan, v katerem bo Bog sodil vsej človečnosti po Jezusu Kristusu, in smo vsi krivi smrtne kazni ter nimamo s čim sebe opravičiti, potrebujemo Odrešenika (Evangelij po Janezu 5,22.27; Apostolska dela 10,42; 17,30–31).

Jezus Kristus, človek Bog, je prišel na Zemljo in umrl na križu kot nadomestna spravna daritev namesto grešnikov, ki jih Bog Sveti Duh kliče k odrešenju po veri v Jezusa in njegovo žrtev zanje. Samo Jezus, kot Božje utelešenje, je zmogel plačati neskončno naravo dolga grehov izvoljenih božjega in njim pripisovati svojo popolno pravičnost (2 Korinčanom 5:21). Kot dobri Pastir zaradi ljubezni do svojih izbranih ovc je umrl, da bi jih rešil (Evangelij po Janezu 10,11.14–16; Pismo Rimljanom 6–11). Grehe svojega ljudstva je plačal na križu, da jih svojemu ljudstvu ne bi bilo treba plačevati večno v peklu. Njegovo vstajenje od mrtvih je dokaz, da je bila njegova smrt dovolj učinkovito plačilo za grehe vsakega, ki vanj veruje. Zaradi tega je Jezus eden in edini Odrešenik (Evangelij po Janezu 14,6; Apostolska dela 4,12). Ali verjameš v Jezusa Kristusa kot svojega Odrešenika?

Je Jezus tvoj »osebni« Odrešenik? Veliko ljudi misli, da so že s tem, da občasno hodijo v cerkev, opravljajo obrede in bolj ali manj skrivajo svoje grešne misli in dejanja, pravi kristjani. Vendar to ni krščanstvo. Pravo krščanstvo vsebuje oseben odrešujoč odnos z Jezusom Kristusom kot osebnim Gospodom in Odrešenikom samo po božji milosti, samo prek vere, samo v Jezusa. Sprejeti Jezusa za svojega osebnega Gospoda in Odrešenika pomeni nameniti vso svojo vero in zaupanje nanj samo za odrešenje, ne da bi zaupali vase niti v koga ali kar koli drugega. Nihče ni rešen z vero koga drugega. Nikomur ni oproščeno zaradi nekaj dobrih del. Edina pot odrešitve je sprejetje Jezusa kot svojega osebnega Odrešenika in vera v njegovo smrt kot plačilo svojih osebnih grehov ter v njegovo zveličanje kot potrdilo za svoje osebno večno življenje (Evangelij po Janezu 3,16). Je Jezus tvoj osebni Odrešenik?

Če te danes Bog Sveti Duh kliče verovati v Gospoda Jezusa Kristusa kot svojega osebnega Odrešenika, ti pravi: »Spreobrni se torej in pokesaj, da se ti izbrišejo grehi, tako da pridejo od Gospodovega obličja časi pomiritve in [ti] Gospod pošlje Mesija Jezusa, ki [ti] je namenjen« (Apostolska dela 3,19–20, poudarek dodan). V molitvi povej Bogu naslednje ali podobne besede. Vendar si zapomni, izrekanje te molitve ali katere koli druge te ne bo odrešilo. Edino, kar te lahko obvaruje pred Božjim srdom proti grehu, je Božja milost po veri v Kristusa. Ta molitev je preprost način, kako lahko izraziš Bogu svojo vero, ki ti jo je On podaril, in se mu zahvališ za odrešenje.

»Gospod Bog, vem, da sem bil grešnik, ločen od tebe, in zaslužim si posledice svojih grehov — večno kazen v peklu. Toda verjamem, da je Jezus Kristus moj Gospod in Odrešenik, ker je nase prevzel vse moje grehe na križu, umrl namesto mene in mi tako preko daru vere vanj zagotovil odpuščanje. Verjamem, da mi je njegova smrt odpustila grehe in njegovo vstajenje me je osvobodilo od večne smrti prek večnega življenja v njem. Po moči Svetega Duha sem se spreobrnil in se odvrnil od grehov in zaupal vate in v tvoj milostni dar odrešenja. Verjamem v Jezusa in njega samega kot svojega osebnega Odrešenika in Gospoda. Hvala za tvojo prečudovito milost in odpuščanje, ki je milostni dar večnega življenja. Amen!«

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni sprejeti Jezusa za svojega Odrešenika?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries