settings icon
share icon
Vprašanje

Kakšna je razlika med odvzemom kristjanov z zemlje in Jezusovim ponovnim prihodom?

Odgovor


Odvzem kristjanov z zemlje in Jezusov ponovni prihod se pogosto mešata. Včasih je težko določiti, ali se svetopisemska vrstica nanaša na odvzem kristjanov z zemlje ali na Jezusov ponovni prihod. Vendar je pri preučevanju svetopisemskih preroštev o poslednjih časih zelo pomembno, da razlikujemo med njima.

Odvzem kristjanov z zemlje je, ko se bo Jezus Kristus vrnil, da vzame s seboj Cerkev (vse verujoče v Kristusa) z zemlje. Opisan je v Prvem pismu Tesaloničanom 4,13–18 in v Prvem pismu Korinčanom 15,50–54. Verujoči, ki so umrli, bodo vstali od mrtvih z nepropadljivim telesom. Verujoči, ki bodo še živeli, bodo v trenutku spremenjeni v nesmrtnost. Potem se bomo vsi srečali z Gospodom v zraku. To se bo zgodilo hipoma, kakor bi trenil z očesom.

Jezusov ponovni prihod je, ko se bo Jezus vrnil na zemljo, da premaga antikrista, uniči zlo in vzpostavi svoje tisočletno kraljestvo. Jezusov ponovni prihod je opisan v Razodetju 19,11–16.

Pomembne razlike med odvzemom kristjanom z zemlje in Jezusovim ponovnim prihodom so naslednje:

1) Ob odvzemu kristjanov z zemlje bodo verujoči srečali Gospoda v zraku (Prvo pismo Tesaloničanom 4,17). Ob Jezusovem ponovnem prihodu se bodo verujoči vrnili z Gospodom na zemljo (Razodetje 19,14).

2) Jezusov ponovni prihod se bo zgodil po veliki in strašni stiski (Razodetje, poglavja 6–19). Odvzem kristjanov z zemlje se bo zgodil pred veliko stisko (Prvo pismo Tesaloničanom 5,9; Razodetje 3,10).

3) Odvzem kristjanov z zemlje je odstranitev verujočih z zemlje kot dejanje odrešitve (Prvo pismo Tesaloničanom 4,13–17; 5,9). Jezusov ponovni prihod vključuje odstranitev neverujočih kot dejanje obsodbe (Evangelij po Mateju 24,40–41).

4) Odvzem kristjanov bo na skrivaj in v hipu (Prvo pismo Korinčanom 15,50–54). Jezusov ponovni prihod bo viden vsem (Razodetje 1,7; Evangelij po Mateju 24,29–30).

5) Jezusov ponovni prihod se ne bo zgodil, dokler se ne zgodijo določeni drugi dogodki v poslednjih časih (Drugo pismo Tesaloničanom 2,4; Evangelij po Mateju 24,15–30; Razodetje, poglavja 6–18). Odvzem kristjanov je blizu; lahko bi se zgodil vsak trenutek (Pismo Titu 2,13; Prvo pismo Tesaloničanom 4,13–18; Prvo pismo Korinčanom 15,50–54).

Zakaj je pomembno, da razlikujemo med odvzemom kristjanov z zemlje in med Jezusovim ponovnim prihodom?

1) Če bi bila odvzem kristjanov z zemlje in Jezusov ponovni prihod isti dogodek, bi morali iti verujoči skozi veliko stisko (Prvo pismo Tesaloničanom 5,9; Razodetje 3,10).

2) Če bi bila odvzem kristjanov z zemlje in Jezusov ponovni prihod isti dogodek, bi Jezusov ponovni prihod ne bil blizu – moralo bi se zgoditi mnogo stvari, preden bi se lahko vrnil (Evangelij po Mateju 24,4–30).

3) Pri opisu obdobja velike stiske Razodetje, poglavja 6–19, nikjer ne omenja Cerkve. Med veliko stisko – ki se imenuje tudi »čas stiske za Jakoba« (Jeremija 30,7) – bo Bog ponovno usmeril svojo primarno pozornost na Izrael (Pismo Rimljanom 11,17–31).

Odvzem kristjanov z zemlje in Jezusov ponovni prihod sta podobna, a ločena dogodka. Oba vključujeta Jezusovo vrnitev. Oba sta dogodka v poslednjih časih. Vendar je bistvenega pomena, da prepoznamo razlike. Če povzamemo, je odvzem kristjanov z zemlje Jezusova vrnitev v oblakih, da odstrani vse verujoče z zemlje pred obdobjem Božje jeze. Jezusov ponovni prihod pa je Jezusova vrnitev na zemljo, da naredi konec veliki stiski ter porazi antikrista in njegovo cesarstvo zla na svetu.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kakšna je razlika med odvzemom kristjanov z zemlje in Jezusovim ponovnim prihodom?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries