settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je odvzem cerkve oz. kristjanov?

Odgovor


Beseda odvzem se ne pojavi v Svetem pismu. Izraz prihaja iz latinske besede, ki pomeni »odnesti, prenesti ali ugrabiti«. Pojem »odnesenja« ali odvzema cerkve se v Svetem pismu jasno uči.

Odvzem cerkve je dogodek, v katerem bo Bog »vzel« vse kristjane z zemlje, da bo pripravil prostor, da se bo na zemljo izlila pravična sodba v času stiske. Odvzem cerkve je opisan predvsem v Prvem pismu Tesaloničanom 4,13–18 in v Prvem pismu Korinčanom 15,50–54. Bog bo obudil vse kristjane, ki so umrli, jim dal poveličana telesa in jih vzel z zemlje skupaj z vsemi živimi kristjani, ki bodo takrat tudi dobili poveličana telesa. »Kajti sam Gospod bo ob povelju, ob nadangelskem glasu in ob Božji trobenti stopil z neba. Najprej bodo vstali tisti, ki so umrli v Kristusu. Potem pa bomo mi, ki živimo in bomo ostali, skupaj z njimi odneseni na oblakih v zrak, naproti Gospodu: tako bomo zmeraj z Gospodom« (Prvo pismo Tesaloničanom 4,16–17).

Odvzem cerkve bo vključeval trenutno preobrazbo naših teles, da bomo pripravljeni za večnost. »Vemo pa, da mu bomo podobni, ko se bo razodel, ker ga bomo gledali takšnega, kakršen je« (Prvo Janezovo pismo 3,2). Odvzem cerkve se razlikuje od Jezusovega ponovnega prihoda. Ob odvzemu bo Gospod prišel »na oblakih«, mi pa bomo odneseni »v zrak«, naproti Gospodu (Prvo pismo Tesaloničanom 4,17). Pri Jezusovem ponovnem prihodu pa se bo Gospod spustil vse do zemlje na Oljski gori, zaradi česar bo nastal velik potres, ki mu bo sledil poraz Božjih sovražnikov (Zaharija 14,3–4).

Nauka o odvzemu vernikov se v Stari zavezi ni učilo, zato Pavel pravi, da je »skrivnost« zdaj razodeta: »Glejte, skrivnost vam povem: vsi ne bomo zaspali, vsi pa bomo spremenjeni, hipoma, kakor bi trenil z očesom, ob glasu poslednje trobente. Zadonela bo namreč in mrtvi bodo vstali nepropadljivi in mi bomo spremenjeni« (Prvo pismo Korinčanom 15,51–52).

Odvzem cerkve je veličasten dogodek, po katerem bi morali vsi hrepeneti. Končno bomo svobodni greha. Za vedno bomo v Božji prisotnosti. Veliko preveč se razpravlja o pomenu in obsegu odvzema cerkve. To ni Božji namen. Pač pa bi moral biti odvzem cerkve tolažilni nauk, poln upanja. Bog nam naroča: »S temi besedami se torej tolažite med seboj« (Prvo pismo Tesaloničanom 4,18).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je odvzem cerkve oz. kristjanov?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries