settings icon
share icon
Vprašanje

Kdaj bo prišlo do odvzema cerkve oz. kristjanov glede na stisko?

Odgovor


Časovna umestitev odvzema kristjanov glede na stisko je ena najbolj spornih tem v cerkvi danes. Trije glavni pogledi na ta dogodek so: pred stisko (odvzem kristjanov se zgodi pred stisko), sredi stiske (odvzem kristjanov se zgodi ob stiski oz. blizu sredine stiske) in po stiski (odvzem kristjanov se zgodi ob koncu stiske). Četrti pogled, splošno znan kot »pred izlitjem Božje jeze«, je rahla prilagoditev pogleda, da se bo to zgodilo sredi stiske.

Najprej je pomembno prepoznati namen stiske. Glede na vrstico Daniel 9,27 obstaja sedemkrat »sedem« (sedem let), ki morajo še priti. Danielova celotna prerokba o »sedemkrat sedem« (Daniel 9,20–27) govori o Izraelovem narodu. To je časovno obdobje, v katerem Bog osredotoča svojo pozornost še zlasti na Izrael. »Sedemdesetkrat sedem«, čas stiske, mora biti tudi čas, ko se Bog specifično ukvarja z Izraelom. Čeprav to ne kaže nujno, da cerkev takrat ne more biti prisotna na zemlji, se postavlja vprašanje, zakaj bi morala biti cerkev v tem času na zemlji.

Osnovni svetopisemski odlomek o odvzemu kristjanov je Prvo pismo Tesaloničanom 4,13–18. Pravi, da se bodo vsi živi kristjani, skupaj s kristjani, ki so umrli, srečali z Gospodom Jezusom v zraku in bodo za vedno z njim. Odvzem pomeni, da bo Bog odstranil svoje ljudi z zemlje. Nekaj vrstic kasneje, v Prvem pismu Tesaloničanom 5,9, Pavel pravi: »Kajti Bog nas ni namenil za jezo, ampak za to, da pridemo do odrešenja po našem Gospodu Jezusu Kristusu.« Knjiga Razodetje, ki se ukvarja predvsem s časovnim obdobjem stiske, je preroško sporočilo, kako bo Bog izlil svojo jezo na zemljo med stisko. Zdi se neskladno, da bi Bog obljubljal kristjanom, da ne bodo trpeli njegove jeze, in da bi jih potem pustil na zemlji, kjer bi v stiski trpeli zaradi Božje jeze. Dejstvo, da Bog obljublja, da bo rešil kristjane pred svojo jezo, kmalu za obljubo, da bo odstranil svoje ljudstvo z zemlje, nekako povezuje ta dva dogodka.

Še en ključen odlomek o času odvzema je Razodetje 3,10, v katerem Kristus obljublja, da bo rešil kristjane pred »uro preizkušnje«, ki bo prišla nad zemljo. To lahko pomeni dve stvari. Ali bo Kristus zaščitil vernike ›sredi‹ preizkušnje ali pa bo rešil vernike ›pred‹ preizkušnjo. Oboje je veljaven pomen grške besede »iz«. Vendar je pomembno spoznati, kaj je obljubljeno kristjanom, pred čim bodo rešeni. To ni samo preizkušnja, ampak »ura« preizkušnje. Kristus obljublja, da bo rešil kristjane pred prav tistim časovnim obdobjem, ki vsebuje preizkušnje, namreč pred stisko. Namen stiske, namen odvzema, pomen vrstice Prvo pismo Tesaloničanom 5,9 in razlaga vrstice Razodetje 3,10 vsi jasno podprejo stališče, da bo do odvzema kristjanov prišlo pred stisko. Če Sveto pismo razlagamo dobesedno in dosledno, je mnenje, da bo do odvzema kristjanov prišlo pred stisko, razlaga, ki v največji meri temelji na Svetem pismu.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kdaj bo prišlo do odvzema cerkve oz. kristjanov glede na stisko?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries