settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je pot odrešitve po Pismu Rimljanom?

Odgovor


Pot odrešitve po Pismu Rimljanom je način razložiti evangelij z uporabo citatov iz Svetega pisma; Pisma Rimljanom. Je preprosta in jasna metoda razlage, zakaj potrebujemo odrešenje; kako je Bog dosegel odrešenje Svojemu ljudstvu; kako odkupljeni od Boga odrešenje prejmejo; in kakšen je rezultat odrešitve.

Prve vrstice na tej poti odrešenja so iz Pisma Rimljanom 3,22–24: »Božja pravičnost se daje po veri v Jezusa Kristusa, in sicer vsem, ki verujejo. Ni namreč nobene razlike: saj so vsi grešili in so brez Božje slave, opravičeni pa so zastonj po njegovi milosti, prek odkupitve v Kristusu Jezusu« (poudarek dodan). Vsak izmed nas je grešnik po naravi in zato po mišljenju, besedi ter dejanju. Vsi smo grešili. Vsi smo počeli stvari, ki Bogu niso všeč, ker so proti božji postavi. Vsak človek je upornik proti Bogu. Nikogar ni, ki bi bil nedolžen. Pismo Rimljanom 3,9–20 ponuja podroben opis o tem, kakšen je greh v našem izgubljenem življenju. Torej, vsak neodrešeni človek, ne glede na to, kako dobro sam o sebi misli, je duhovno mrtev grešnik, ki izvaja vsakodnevno uporništvo proti Bogu.

Drugi opis na poti odrešenja je iz Pisma Rimljanom 6,23a, in sicer nas uči o posledicah greha — »Plačilo za greh je namreč smrt; Božji milostni dar pa je večno življenje v Kristusu Jezusu, našem Gospodu« (poudarek dodan). Kazen, ki smo si jo prislužili z grehom, je smrt. Ne samo fizična, ampak tudi večna smrt — brezkončna, telesna, trpljenje v peklu pri polni zavesti kot primerna kazen za upor proti večnemu, svetemu Bogu (Revelation 20,12–15).

Tretji citat na poti odrešenja je iz Pisma Rimljanom 6,23b in pravi takole: »Plačilo za greh je namreč smrt; Božji milostni dar pa je večno življenje v Kristusu Jezusu, našem Gospodu« (poudarek dodan). Pismo Rimljanom 5,8 pa tudi trdi: »Bog pa izkazuje svojo ljubezen do nas s tem, da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki.« Jezus Kristus je prostovoljno umrl namesto vsakega, ki bo po veri prišel k njemu za odrešenje od posledice svojih grehov! Jezus kot nadomestna žrtev je s svojo smrtjo na križu popolno plačal ceno za grehe svojih učencev in jih odkupil — tiste, ki so njegovi privrženci. Jezusovo vstajenje od mrtvih pa dokazuje, da je Bog sprejel Jezusovo smrt kot plačilo za grehe svojega ljudstva. »On je bil izročen v smrt zaradi naših prestopkov in je bil obujen zaradi našega opravičenja« (Pismo Rimljanom 4,25).

Četrta stvar na poti odrešenja, ki je zapisana v Pismu Rimljanom 10,9–10.13, je: »Kajti če boš s svojimi usti priznal, da je Jezus Gospod, in boš v svojem srcu veroval, da ga je Bog obudil od mrtvih, boš rešen. S srcem namreč verujemo, in tako smo deležni pravičnosti, z usti pa izpovedujemo vero, in tako smo deležni odrešenja. ... In res: Kdor koli bo klical Gospodovo ime, bo rešen.« Vera je božje sredstvo, po kateri izvoljenega odrešuje. Tisti, ki ga je Sveti Duh duhovno prerodil zaradi Jezusove smrti, na njegov račun veruje vanj in zaupa v njegovo smrt kot popolno plačilo za vse svoje grehe zato, ker je oživljen in odrešen! Jezus je umrl, da bi plačal kazen za grehe vsakega, ki vanj veruje in jih odrešuje večne smrti samo po veri. Odrešenje in odpuščanje grehov je namenjeno vsem, ki verujejo v Jezusa Kristusa kot svojega osebnega Gospoda in Odrešenika.

Zadnji vidik poti odrešenja je rezultat odrešenja. V Pismu Rimljanom 5,1–2 se nahaja tole čudovito sporočilo: »Ker smo torej opravičeni iz vere, živimo v miru z Bogom po našem Gospodu Jezusu Kristusu, po katerem se nam je tudi po veri odprl dostop v to milost, v kateri stojimo in se ponašamo z upanjem na Božjo slavo.« Po Jezusu Kristusu imajo odpuščeni grešniki odnos miru z Bogom. Pismo Rimljanom 8,1–2 odrešene uči: »Zdaj ni torej nobene obsodbe za tiste, ki so v Kristusu Jezusu. Kajti postava Duha življenja v Kristusu Jezusu te je osvobodila postave greha in smrti.« Zaradi Jezusove smrti ne bodo nikoli obsojeni za njihove grehe. Poleg tega nam Bog v Pismu Rimljanom 8,38–39 obljublja: »Kajti prepričan sem: ne smrt ne življenje, ne angeli ne poglavarstva, ne sedanjost ne prihodnost, ne moči, ne visokost, ne globokost ne kakršna koli druga stvar nas ne bo mogla ločiti od Božje ljubezni v Kristusu Jezusu, našem Gospodu.«

Te Bog Sveti Duh kliče slediti tej poti odrešitve po Pismu Rimljanom? Če te je samo po milosti, samo po veri, samo v Jezusa obnovil, je tvoj odgovor dá, in tukaj je molitev zate. V molitvi povej Bogu naslednje ali podobne besede. Vendar si zapomni, izrekanje te molitve ali katere koli druge te ne bo odrešilo. Edino, kar te lahko obvaruje pred Božjim srdom proti grehu, je Božja milost po veri v Kristusa. Ta molitev je preprost način, kako lahko izraziš Bogu svojo vero, ki ti jo je on podaril in se mu zahvališ za odrešenje. »Gospod Bog, vem, da sem grešnik in zaslužim si večno kazen v peklu. Toda verjamem, da je Jezus Kristus nase prevzel vse moje grehe na križu, umrl namesto mene in mi tako preko daru vere vanj zagotovil odpuščanje grehov in večnost po smrti v nebesih. Po moči Svetega Duha sem se spreobrnil in se odvrnil od grehov in zaupal vate in v tvoj milostni dar odrešenja. Hvala za tvojo prečudovito milost in odpuščanje, ki je milostni dar večnega življenja. Amen!«

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je pot odrešitve po Pismu Rimljanom?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries