settings icon
share icon
Vprašanje

Kako so bili ljudje odrešeni, preden je Jezus umrl za naše grehe?

Odgovor


Vse od človekovega padca je bil temelj odrešitve vedno Kristusova smrt. Nihče, niti pred križem niti po križu, ne bi bil nikoli odrešen brez tega ključnega dogodka v zgodovini sveta. Kristusova smrt je bila plačilo za kazen za pretekle grehe starozaveznih svetih in prihodnje grehe novozaveznih svetih.

Pogoj za odrešitev je bila vedno vera. Predmet človekove vere za odrešitev je bil vedno Bog. Psalmist je napisal: »Blagor vsem, ki se zatekajo k njemu« (Psalm 2,12). Prva Mojzesova knjiga 15,6 nam govori, da je Abraham veroval Bogu in da je bilo to dovolj za Boga, da mu je to štel v pravičnost (gl. tudi Pismo Rimljanom 4,3–8). Starozavezni sistem žrtvovanja ni odvzel greha, kot jasno uči odlomek iz Pisma Hebrejcem 10,1–10. Vendar je nakazoval dan, ko bo Božji Sin prelil svojo kri za grešno človeštvo.

Kar se je spremenilo skozi čas, je vsebina vernikove vere. Božja zahteva, kaj je treba verovati, temelji na obsegu razodetja, ki ga je dal človeštvu do takrat. To se imenuje progresivno razodetje. Adam je verjel obljubi, ki jo je Bog dal v Prvi Mojzesovi knjigi 3,15, da bo ženin zarod premagal satana. Adam mu je verjel, kar kaže ime, ki ga je dal Evi (v. 20), in Gospod je takoj pokazal svoje sprejemanje, tako da ju je oblekel v suknji iz kože (v. 21). Takrat je bilo to vse, kar je Adam poznal, vendar je temu veroval.

Abraham je veroval Bogu v skladu z obljubami in novim razodetjem, ki mu ga je Bog dal v Prvi Mojzesovi knjigi, v 12. in 15. poglavju. Pred Mojzesom ni bilo pisanega Svetega pisma, vendar je bilo človeštvo odgovorno za to, kar je razodel Bog. V vsej Stari zavezi so se verniki odrešili, ker so verjeli, da bo Bog nekega dne poskrbel za njihov problem greha. Danes se oziramo nazaj in verujemo, da je že poskrbel za naše grehe na križu (Evangelij po Janezu 3,16; Pismo Hebrejcem 9,28).

Kaj pa verniki v Kristusovem času, pred križem in vstajenjem? Kaj so verjeli oni? Ali so razumeli celotno sliko Kristusove smrti na križu za njihove grehe? V poznejšem obdobju svojega delovanja »je Jezus začel svojim učencem kazati, da bo moral iti v Jeruzalem in veliko pretrpeti od starešin, vélikih duhovnikov in pismoukov, da bo moral biti umorjen in biti tretji dan obujen« (Evangelij po Mateju 16,21). Kako so se njegovi učenci odzvali na to sporočilo? »Peter pa ga je vzel k sebi in ga začel grajati: ›Bog ne daj, Gospod! To se ti nikakor ne sme zgoditi!‹« (v. 22). Peter in drugi učenci niso poznali celotne resnice, vendar so bili odrešeni, ker so verovali, da bo Bog poskrbel za njihov problem greha. Niso točno vedeli, kako bo to dosegel, nič bolj ne, kot so vedeli Adam, Abraham, Mojzes ali David, vendar so verovali Bogu.

Danes imamo večje razodetje kot ljudje, ki so živeli pred Kristusovim vstajenjem; poznamo celotno sliko. »Velikokrat in na veliko načinov je Bog nekoč govoril očetom po prerokih, v teh dneh poslednjega časa pa nam je spregovoril po Sinu. Njega je postavil za dediča vsega in po njem je tudi ustvaril svetove« (Pismo Hebrejcem 1,1–2). Naša odrešitev še vedno temelji na Kristusovi smrti, naša vera je še vedno pogoj za odrešitev in predmet naše vere je še vedno Bog. Danes je za nas vsebina naše vere, da je Jezus Kristus umrl za naše grehe, bil pokopan in tretji dan vstal (Prvo pismo Korinčanom 15,3–4).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako so bili ljudje odrešeni, preden je Jezus umrl za naše grehe?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries