settings icon
share icon
Vprašanje

Kako lahko odpustim tistim, ki grešijo proti meni?

Odgovor


Vsakomur je že bila storjena krivica, vsak je že bil užaljen, proti vsakemu je že kdo kdaj grešil. Kako naj se kristjani odzovejo, kadar pride do tega? Po Svetem pismu moramo odpustiti. Pismo Efežanom 4,32 pravi: »Bodite drug do drugega dobrosrčni in usmiljeni ter drug drugemu odpuščajte, kakor je tudi vam Bog milostno odpustil v Kristusu.« Podobno Pismo Kološanom 3,13 pravi: »Prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu, če se ima kateri kaj pritožiti proti kateremu. Kakor je Gospod odpustil vam, tako tudi vi odpuščajte.« Ključ v obeh besedilih je, da moramo odpustiti drugim, kakor je Bog odpustil nam. Zakaj odpuščamo? Ker je bilo odpuščeno nam!

Odpuščanje bi bilo preprosto, če bi ga morali izkazati tistim, ki ga pridejo prosit žalostni in skesani. Sveto pismo nam pravi, da moramo brezpogojno odpustiti tistim, ki grešijo proti nam. Če ne odpustimo resnično, se to kaže v zameri, grenkobi in jezi, kar niso lastnosti pravega kristjana. V očenašu prosimo Boga, naj nam odpusti grehe, tako kot tudi mi odpuščamo tistim, ki grešijo proti nam (Evangelij po Mateju 6,12). Jezus je rekel v Evangeliju po Mateju 6,14–15: »Če namreč odpustite ljudem njihove prestopke, bo tudi vaš nebeški Oče vam odpustil. Če pa ljudem ne odpustite, tudi vaš Oče ne bo odpustil vaših prestopkov.« V luči drugih svetopisemskih odlomkov, ki govorijo o Božjem odpuščanju, lahko vrstici Evangelij po Mateju 6,14–15 najbolje razumemo tako, da rečemo, da ljudje, ki nočejo odpustiti drugim, niso sami resnično izkusili odpuščanja.

Kadarkoli smo neposlušni eni izmed Božjih zapovedi, grešimo proti njemu. Kadar storimo krivico drugi osebi, ne grešimo samo proti njej, ampak tudi proti Bogu. Če upoštevamo, da nam Bog odpusti vse naše prestopke, se zavedamo, da nimamo pravice odreči te milosti drugim. Proti Bogu smo grešili neskončno bolj, kot lahko katerakoli oseba greši proti nam. Če nam Bog odpusti tako veliko, kako lahko odrečemo odpuščanje drugim za tako malo? Jezusova prilika v Evangeliju po Mateju 18,23–35 je mogočna slika te resnice. Bog obljublja, da ko pridemo k njemu s prošnjo za odpuščanje, nam ga rad da (Prvo Janezovo pismo 1,9). Odpuščanje, ki ga dajemo, ne bi smelo poznati meja, tako kot je brezmejno Božje odpuščanje (Evangelij po Luku 17,3–4).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako lahko odpustim tistim, ki grešijo proti meni?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries