settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je očenaš in ali bi ga morali moliti?

Odgovor


Očenaš je molitev, ki jo je Jezus učil svoje učence v Evangeliju po Mateju 6,9–13 in v Evangeliju po Luku 11,2–4. Evangelij po Mateju 6,9–13 pravi: »Vi torej molíte takóle: Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime. Pridi tvoje kraljestvo. Zgôdi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh; in odpústi nam naše dolge, kakor smo tudi mi odpustili svojim dolžnikom; in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega.« Mnogi ljudje napačno razumejo očenaš kot molitev, ki jo moramo recitirati besedo za besedo. Nekateri ljudje imajo očenaš za čudežno formulo, kot da bi imele same besede neko specifično moč ali vpliv na Boga.

Sveto pismo uči nasprotno. Boga bolj zanima naše srce, ko molimo, kot naše besede. »Kadar pa ti moliš, pojdi v svojo sobo, zapri vrata in môli k svojemu Očetu, ki je na skrivnem. In tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil. Pri molitvi pa ne blebetajte kakor pogani; mislijo namreč, da bodo uslišani, če bodo veliko govorili« (Evangelij po Mateju 6,6–7). V molitvi moramo izliti svoje srce Bogu (Pismo Filipljanom 4,6–7), ne mu le recitirati besed, ki smo se jih naučili na pamet.

Očenaš bi morali razumeti kot primer, vzorec, kako moliti. Daje nam »sestavine«, ki naj bi jih imela molitev. Razdelimo jih lahko takole. »Oče naš, ki si v nebesih« nas uči, na koga naslavljamo svoje molitve – na Očeta. »Posvečeno bodi tvoje ime« nam govori, naj častimo Boga in ga slavimo za to, kar je. »Pridi tvoje kraljestvo. Zgôdi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji« je opomnik za nas, naj molimo za Božji načrt v našem življenju in svetu, ne za svoj načrt. Moliti moramo, naj se zgodi Božja volja, ne za svoje želje. Z besedami »daj nam danes naš vsakdanji kruh« nas spodbuja, naj prosimo Boga za stvari, ki jih potrebujemo. Besede »Odpústi nam naše dolge, kakor smo tudi mi odpustili svojim dolžnikom« nas spominjajo, naj priznamo grehe Bogu in se odvrnemo od njih ter naj tudi mi odpustimo drugim, kakor je Bog odpustil nam. Zaključek očenaša »in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega« je prošnja za pomoč, da bi premagali greh, in prošnja za zaščito pred hudičevimi napadi.

Očenaš torej ni molitev, ki se jo moramo naučiti na pamet in jo recitirati Bogu. Je samo primer, kako naj bi molili. Ali je kaj narobe, če se na pamet naučimo očenaš? Seveda ne! Ali je kaj narobe, če molimo očenaš k Bogu? Ne, če je v njem vaše srce in resnično mislite besede, ki jih izgovarjate. Zapomnite si, da se v molitvi Bog veliko bolj zanima za našo komunikacijo z njim in da govorimo iz srca kot za specifične besede, ki jih uporabljamo. Pismo Filipljanom 4,6–7 pravi: »Nič ne skrbite, ampak ob vsaki priložnosti izražajte svoje želje Bogu z molitvijo in prošnjo, z zahvaljevanjem. In Božji mir, ki presega vsak um, bo varoval vaša srca in vaše misli v Kristusu Jezusu.«

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je očenaš in ali bi ga morali moliti?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries