settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo o očetih kristjanih?

Odgovor


Največja zapoved v Svetem pismu je: »Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem, z vso dušo in z vso močjo!« (Peta Mojzesova knjiga 6,5). Če se vrnemo k 2. vrstici, beremo: »… da se boš bal Gospoda, svojega Boga, in vse dni svojega življenja izpolnjeval vse njegove zakone in zapovedi, ki ti jih dajem: ti, tvoj sin in sin tvojega sina, da se podaljšajo tvoji dnevi.« V nadaljevanju Pete Mojzesove knjige 6,5 beremo: »Te besede, ki ti jih danes zapovedujem, naj bodo v tvojem srcu. Ponavljaj jih svojim sinovom in govori o njih, ko bivaš v svoji hiši in ko hodiš po poti, ko legaš in ko vstajaš!« (v. 6–7).

Zgodovina Izraelcev odkriva, da si je moral oče prizadevati za to, da je učil svoje otroke o Gospodovih poteh in besedah za njihov duhovni razvoj in blagostanje. Oče, ki je bil poslušen zapovedim Svetega pisma, je delal ravno to. To nas pripelje k Pregovorom 22,6: »Vzgajaj otroka primerno njegovi poti, tudi ko se postara, ne bo krenil z nje.« »Vzgajaj« pomeni prvo učenje, ki ga oče in mati nudita otroku, to je njegovo zgodnje učenje. Učenje je takšno, da jasno pokaže otrokom, za kakšen način življenja so namenjeni. Zelo pomembno je na tak način začeti otrokovo zgodnje učenje.

Pismo Efežanom 6,4 je povzetek učenja za očete, in sicer negativnega in pozitivnega: »In vi, očetje, ne jezite svojih otrok, temveč jih vzgajajte v Gospodovi vzgoji in opominjanju.« Negativni del te vrstice kaže, da oče ne sme gojiti negativnosti v svojih otrocih s strogostjo, krivičnostjo, pristranskostjo ali z nerazumnim izvajanjem avtoritete. Ostro, nerazumno vedenje do otroka bo samo gojilo zlo v srcu. Beseda »jeziti« pomeni ›razdražiti, greniti, ozlovoljiti ali hujskati‹. To se dela z napačnim duhom in napačnimi metodami – s strogostjo, z nerazumnostjo, nepopustljivostjo, ostrostjo, s krutimi zahtevami, z nepotrebnimi omejitvami in s sebičnim vztrajanjem pri diktatorski avtoriteti. Takšno izzivanje bo povzročilo sovražne odzive, omrtvilo otrokovo naklonjenost, zmanjšalo njihovo željo po svetosti in jim dalo občutek, da nikakor ne morejo zadovoljiti svojih staršev. Modri starši skušajo z ljubeznijo in blagostjo doseči, da jim otroci želijo biti poslušni in da so tudi jim.

Pozitivni del Pisma Efežanom 6,4 je obširno izražen – učite jih, vzgajajte jih in razvijajte njihovo vedenje v vsem življenju v Gospodovi vzgoji in opominjanju. To je celoten proces učenja in vzgajanja. Beseda »opominjanje« vsebuje opominjanje otroka na pomanjkljivosti (konstruktivno) in dolžnosti (odgovornosti).

Oče kristjan je resnično orodje v Božjih rokah. Celoten proces učenja in vzgajanja mora biti tak, kot ga Bog zapoveduje in uporablja, tako da je njegova avtoriteta v nenehnem in takojšnjem stiku z umom, s srcem in z vestjo otrok. Človeški oče naj ne bi nikoli nastopal kot najvišja avtoriteta, ki določa resnico in dolžnost. Samo če je Bog učitelj in gospodar in če vse delamo z njegovo avtoriteto, lahko najbolje dosežemo cilje učenja.

Martin Luther je rekel: »Imejte jabolko poleg palice, da ga daste otroku, kadar dobro dela.« Vzgajanje mora potekati s pozorno skrbjo in z nenehnim učenjem z veliko molitve. Opomin, discipliniranje in svetovanje na podlagi Božje besede, s tem da pograjamo in spodbudimo, je bistvo »opominjanja«. Učenje prihaja od Gospoda, poteka v šoli krščanskih izkušenj, izvajajo pa ga starši – predvsem oče, ampak tudi, pod njegovim vodstvom, mati. Krščanska vzgoja je potrebna, da omogoči otrokom, da odraščajo s strahospoštovanjem do Boga, spoštovanjem starševske avtoritete, poznavanjem krščanskih meril in z navadami samoobvladovanja.

»Vse Pismo je navdihnjeno od Boga in koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti« (Drugo pismo Timoteju 3,16–17). Očetova prva odgovornost je, da seznani svoje otroke s Svetim pismom. Sredstva in metode, ki jih lahko očetje uporabijo za poučevanje Božjih resnic, se bodo razlikovale. Ko je oče zvest zgled, jih bo to, kar se otroci naučijo o Bogu, postavilo v dober položaj v vsem njihovem življenju na zemlji, ne glede na to, kaj delajo ali kam gredo.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo o očetih kristjanih?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries