settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj sta novo nebo in nova zemlja?

Odgovor


Mnogi ljudje imajo napačno predstavo, kakšna so resnično nebesa. Razodetje, poglavji 21 in 22, nam daje podrobno sliko novega neba in nove zemlje. Po dogodkih v poslednjih časih bosta sedanje nebo in zemlja izbrisana in nadomestila ju bosta novo nebo in nova zemlja. Večno prebivališče kristjanov bo nova zemlja. Nova zemlja so »nebesa«, v katerih bomo preživeli večnost. Na novi zemlji bo novi Jeruzalem, nebeško mesto. Na novi zemlji bodo biserna vrata in ulice iz zlata.

Nebesa – nova zemlja – so fizični kraj, kjer bomo prebivali z vstalim fizičnim telesom (Prvo pismo Korinčanom 15,35–58). Predstava, da so nebesa »v oblakih«, je nesvetopisemska. Predstava, da bomo »duhovi, ki lebdijo v nebesih,« je tudi nesvetopisemska. Nebesa, ki jih bodo izkusili kristjani, bodo nov in popoln planet, na katerem bomo prebivali. Nova zemlja bo brez greha, zla, bolezni, trpljenja in smrti. Verjetno bo podobna naši sedanji zemlji ali pa celo ponovna stvaritev sedanje zemlje, vendar brez prekletstva greha.

Kaj pa novo nebo? Pomembno se je zavedati, da so v starih časih z »nebom« mislili na nebo in vesolje ter tudi na kraljestvo, v katerem prebiva Bog. Ko torej Razodetje 21,1 omenja novo nebo, verjetno s tem misli, da bo ustvarjen celoten svet – nova zemlja, novo nebo, novo vesolje. Zdi se, da bodo ponovno ustvarjena tudi Božja nebesa, da bo vse v vesolju dobilo »svež začetek,« naj bo to fizični ali duhovni. Ali bomo v večnosti imeli dostop do novih nebes? Mogoče, vendar bomo morali počakati, da to izvemo. Dovolimo, da Božja beseda oblikuje naše razumevanje nebes.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj sta novo nebo in nova zemlja?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries