settings icon
share icon
Vprašanje

Ali moram verjeti, da je Sveto pismo nezmotljivo, da bi bil lahko odrešen?

Odgovor


Nihče ni odrešen, če verjame v navdihnjenost ali nezmotljivost Svetega pisma. Odrešeni smo po Božji milosti v veri v Gospoda Jezusa Kristusa kot našega Gospoda in Odrešenika od greha (Evangelij po Janezu 3,16; Pismo Efežanom 2,8–9; Pismo Rimljanom 10,9–10). Vendar lahko samo po Svetem pismu izvemo za Jezusa Kristusa ter njegovo smrt in vstajenje za odrešene (Drugo pismo Korinčanom 5,21; Pismo Rimljanom 5,8). Ni nam treba verjeti vsega v Svetem pismu, da bi bili odrešeni. Verjeti moramo samo v Jezusa Kristusa, kot je predstavljen v Svetem pismu. Vsi pravi učenci Jezusa Kristusa naravno napredujejo in zorijo v svoji potrditvi Svetega pisma kot nezmotljive Božje besede. Proces krščanskega posvečenja, ki zaznamuje vse, ki pripadajo Bogu v Kristusu, ima za posledico, da verjamejo v vse, kar uči Sveto pismo. Vendar to neizogibno pride šele po odrešitvi, ne pred njo. Nekateri potrjujejo nezmotljivost Svetega pisma, preden so odrešeni, toda takšna potrditev ni predpogoj ali pogoj za odrešitev.

Običajno je, da ko Bog pritegne ljudi k odrešujoči veri v Jezusa, vedo – relativno rečeno – zelo malo o Svetem pismu. Odrešitev je proces, ki se začne z razumevanjem našega grešnega stanja, ne z razumevanjem nezmotljivosti Svetega pisma. Naša vest nam pove, da ne moremo stati pred svetim Bogom zaradi svojih dosežkov. Začnemo se zavedati, da si upravičeno zaslužimo Božjo jezo zaradi svojega grešnega uporništva proti njemu. Vemo, da nas naša nepravičnost obsoja pred Božjim merilom pravičnosti. Ko iščemo usmiljenje, se odvrnemo od greha k Bogu (spreobrnitev). Odrešeni smo po njegovi milosti v veri v nadomestno žrtev njegovega Sina na križu kot plačilo za naše grehe. Spreobrnemo se od zaupanja vase do zaupanja v Jezusa Kristusa za odpuščanje naših grehov. Od takrat naprej smo odrešeni pred Božjo jezo proti grehu. Duhovno se na novo rodimo od zgoraj. Postanemo nova stvaritev; odpuščeno nam je, očiščeni smo in oproščeni vseh preteklih, sedanjih in prihodnjih grehov. Božji Sveti Duh prebiva v nas in nas zapečati v Kristusu za večnost. Vodi nas na vseživljenjski učenčevski poti rasti v podobnosti Kristusu. Del te rasti po moči Svetega Duha, ki prebiva v nas, vključuje vsakodnevno branje Božje besede. On razsvetli naše srce in um, da razumemo in uporabimo resnico Svetega pisma. Ko zorimo v veri in spoznanju, postane nezmotljivost Svetega pisma očitna.

Odrešeni smo po Božji milosti v veri, ki zaupa v osebo in delo Gospoda Jezusa Kristusa, kot uči Sveto pismo. Kot dozorevajoče kristjane, v katerih prebiva Sveti Duh, nas naša izkušnja prepriča, da je Sveto pismo nezmotljivo in da lahko verjamemo vsem njegovim trditvam (Drugo pismo Timoteju 3,16–17). Če imamo dvome o nezmotljivosti Svetega pisma, bi morali preučevati teme, kot so navdihnjenost, ohranitev in kanonizacija Svetega pisma. Dosledno pričevanje verujočih skozi zgodovino, ki so preiskovali te teme, je njihova trdna potrditev nezmotljivosti Svetega pisma. Pravzaprav obstaja veliko uglednih kristjanov, ki so se spreobrnili v vero v Kristusa prav zaradi svojega preučevanja teh tem, da bi ovrgli nezmotljivost Svetega pisma.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali moram verjeti, da je Sveto pismo nezmotljivo, da bi bil lahko odrešen?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries