settings icon
share icon
Vprašanje

Bil sem krščen na nesvetopisemski način. Ali se moram znova dati krstiti?

Odgovor


Sveto pismo je glede krsta zelo jasno. Razumeti moramo dvoje: 1. Krst naj se opravi po tem, ko je človek prejel Jezusa Kristusa kot svojega Odrešenika, tako da se zdaj za svoje odrešenje zanaša samo nanj. 2. Krst naj se izvede s potopitvijo. Beseda »krstiti« v grščini dobesedno pomeni ‘potopiti, zaliti’. Krst s potopitvijo je edina metoda krsta, ki ustrezno ponazarja to, kar krst predstavlja: da kristjan umre, je skupaj s Kristusom pokopan in nato obujen v novost življenja (Rimljanom 6,3–4).

Ob upoštevanju teh dveh točk se zdaj vprašajmo, kako je s tistimi, ki so bili krščeni na nesvetopisemski način. Zaradi jasnosti jih razdelimo v dve kategoriji. Prvič, tisti, ki so bili krščeni, preden so postali kristjani. To so običajno ljudje, ki so bili krščeni kot dojenčki, ali tisti, ki so bili krščeni pozneje, a takrat še niso resnično poznali Jezusa kot Odrešenika. V takih primerih naj se vsekakor znova krstijo. Kot rečeno, je iz Svetega pisma razvidno, da krst sledi odrešenju. Krst nima smisla, če človek ni resnično doživel odrešenja po veri v Jezusa Kristusa.

V drugi skupini pa so tisti, ki so bili sicer krščeni po tem, ko so zverovali v Kristusa, a ne s potopitvijo, temveč kako drugače. To vprašanje je malo težje. Lahko bi trdili, da ta človek ni bil resnično krščen. Če je bil krščen s poškropitvijo ali politjem, to ni v skladu s prvotnim pomenim besede krstiti, ‘potopiti’. Vendar Sveto pismo nikjer izrecno ne obravnava primera, da bi bil kdo »krščen« kako drugače kot s potopitvijo. Torej je treba to vprašanje obravnavati individualno. Kdor je bil krščen na nesvetopisemski način, naj prosi Boga za modrost (Jakob 1,5). Če je človek glede tega v dvomu, bi bilo najbolje, da se ponovno krsti na svetopisemski način, da bo miren (Rimljanom 14,23).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Bil sem krščen na nesvetopisemski način. Ali se moram znova dati krstiti?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries