settings icon
share icon
Vprašanje

Kako naj se kristjan spopade z neplodnostjo?

Odgovor


Problem neplodnosti je lahko zelo težek, še posebej za pare, ki so se vse življenje veselili, da bodo imeli otroke. Krščanski pari se morda sprašujejo: »Zakaj midva, Gospod?« Za telesno zdrave pare je eden izmed najhujših vidikov neplodnosti, da ne vedo, ali je to začasna ali trajna situacija. Če je začasna, kako dolgo morata čakati? Če je trajna, kako naj to vesta in kako naj ukrepata?

Sveto pismo prikazuje problem začasne neplodnosti v življenju več žena:

Bog je obljubil Abrahamu in Sari sina, vendar je bila neplodna do 90. leta (Prva Mojzesova knjiga 11,30; 12,7; 13,15–16; 15,1–5; 16,1–2; 17,15–16.19.21; 18,9–15; 21,1–3).

Izak je prosil za svojo neplodno ženo, Rebeko, in Bog ga je uslišal, tako da je rodila Jakoba in Ezava (Prva Mojzesova knjiga 25,21).

Bog je odprl Leino naročje, da je rodila, Rahela pa je bila nerodovitna (Prva Mojzesova knjiga 29,31 in naprej).

Bog je preprečil Raheli, da bi rodila otroke (Prva Mojzesova knjiga 30,1–2). Rahela je molila in nazadnje ji je Bog »odprl naročje«. Rodila je dva sinova, Jožefa in Benjamina (Prva Mojzesova knjiga 30,22–24; 35,16–18).

Manoahova žena, ki je bila nerodovitna, je po Božji previdnosti rodila Samsona (Sodniki 13).

Elizabeta, ki je bila nerodovitna, je v starosti po Božji previdnosti rodila Janeza Krstnika, glasnika Kristusa (Evangelij po Luku 1,5–13.36–37).

Nerodovitnost Sare, Rebeke in Rahele (mater izraelskega naroda) je pomembna, saj je bila njihova zmožnost, da končno rodijo otroke, znamenje Božje zvestobe v izpolnitvi zaveze. Ta rojstva in druga rojstva po Božji previdnosti napovedujejo prihodnje čudežno deviško spočetje in rojstvo Jezusa Kristusa, utelešenega Boga, Mesija – Božje najvišje zvestobe v izpolnjevanju zaveze. Niso neposredne, posamezne študije primera za današnje neplodne pare, ki iščejo odgovor od Boga glede svojega nesrečnega stanja. Prav tako neplodni pari ne smejo predpostavljati, da je njihova neplodnost nujno posledica Božje kazni. Bog ima mnogo načinov, kako lahko blagoslovi neplodne pare v starševski vlogi.

Torej kaj naj stori neploden krščanski par? Najprej in predvsem morata tako moški kot ženska živeti zdrav življenjski slog, da se pripravita na nosečnost. To nujno vključuje vzdrževanje primernega indeksa telesne mase z zdravim prehranjevanjem, redno kardiovaskularno vadbo in vadbo za moč, ustrezen urnik spanja in obsežnejša obdobja počitka in sprostitve. Prav tako je pomembno, da se vzdržita zdravil in drugih snovi, ki bi lahko ogrozile reprodukcijsko zdravje. Dobro je iskati nasvet o teh temah od ginekologov in drugih specialistov za plodnost. Matere izraelskega naroda so goreče molile za spočetje, zato še naprej molite za otroka. Predvsem pa moramo moliti za razumevanje in sprejemanje Božje volje za naše življenje. Če v svoji previdnosti Bog želi, da spočnemo in rodimo otroka, bo to uresničil. Če v svoji previdnosti priskrbi priložnosti za posvojitev ali rejništvo, sta to odlični poti za ustvarjanje družine. Če pa Božja previdnost pomeni, da boste brez otrok, ste lahko sponzor osirotelim otrokom in to bi morali sprejeti in se predati temu z veseljem. Vemo, da ima Bog božanski načrt za vsakega svojih ljubljenih. Bog je avtor življenja. On daje spočetje in ga zadrži. Bog je suveren in ima vso modrost in spoznanje (gl. Job 5,8–9; 11,7–9; Psalm 139,1–16; Pismo Rimljanom 11,33–36). »Vsak dober dar in vsako popolno darilo prihaja od zgoraj …« (Jakobovo pismo 1,17). Spoznavanje in sprejemanje teh resnic in sodelovanje z Bogom, da bi našli njegov način, kako biti blagoslov otrokom, bo veliko pripomoglo k ozdravitvi bolečine v srcu neplodnega para.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako naj se kristjan spopade z neplodnostjo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries