settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je odrešitev? Kaj je krščanski nauk o odrešitvi?

Odgovor


Odrešitev je osvoboditev od nevarnosti ali trpljenja. Odrešiti pomeni osvoboditi ali zaščititi. Beseda vključuje zmago, zdravje ali ohranitev. Včasih Sveto pismo uporablja besedi odrešen ali odrešitev za začasno, telesno osvoboditev, na primer za Pavlovo osvoboditev iz ječe (Pismo Filipljanom 1,19).

Pogosteje pa se beseda »odrešitev« nanaša na večno, duhovno osvoboditev. Ko je Pavel povedal stražarju v Filipih, kaj mora storiti, da bi bil odrešen, je govoril o stražarjevi večni osvoboditvi (Apostolska dela 16,30–31). Jezus je enačil odrešitev z vstopom v Božje kraljestvo (Evangelij po Mateju 19,24–25).

Tesaloničanom 5,9). Naš greh nas ločuje od Boga in posledica greha je smrt (Pismo Rimljanom 6,23). Svetopisemska odrešitev se nanaša na našo osvoboditev od posledic greha in zato vključuje odstranitev greha.

Kdo odrešuje? Samo Bog lahko odstrani greh in nas osvobodi kazni za greh (Drugo pismo Timoteju 1,9; Pismo Titu 3,5).

Kako Bog odrešuje? V krščanskem nauku odrešitve nas je Bog rešil po Kristusu (Evangelij po Janezu 3,17). Če smo natančni, nam je Jezus s svojo smrtjo na križu in vstajenjem pridobil našo odrešitev (Pismo Rimljanom 5,10; Pismo Efežanom 1,7). Sveto pismo jasno govori, da je odrešitev milostni, nezasluženi Božji dar (Pismo Efežanom 2,5.8) in je na voljo samo po veri, samo v Jezusa Kristusa (Apostolska dela 4,12).

Kako prejmemo odrešitev? Odrešeni smo po milosti v veri. Najprej moramo slišati evangelij – dobro novico o Jezusovi smrti in vstajenju (Pismo Efežanom 1,13). Potem moramo verovati – popolnoma zaupati Gospodu Jezusu (Pismo Rimljanom 1,16). To vključuje spreobrnitev, spremembo mišljenja o grehu in Kristusu (Apostolska dela 3,19) in klicanje Gospodovega imena (Pismo Rimljanom 10,9–10. 13). Vse to je milostni dar od Boga, ki si ga ne zaslužimo, temveč ga samo prejmemo po veri, samo v Jezusa Kristusa (Pismo Rimljanom 2,8-9).

Definicija krščanskega nauka o odrešitvi bi bila: »Po Božji milosti osvoboditev od večne kazni za greh, ki jo dobijo tisti, ki se po veri odvrnejo od greha in zaupajo, da jim je Bog pripravil odpuščanje v Gospodu Jezusu Kristusu.« Odrešitev dosežemo samo po milosti, samo po veri, samo v Jezusu Kristusu, samo v skladu s Svetim pismom, samo za Božjo slavo (Evangelij po Janezu 14,6; Apostolska dela 4,12; Pismo Kološanom 1,13-14). Za odrešitev smo odvisni samo od Boga, da nam jo da, zagotovi in ohrani (Pismo Rimljanom 8,28-30).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je odrešitev? Kaj je krščanski nauk o odrešitvi?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries