settings icon
share icon
Vprašanje

Kako sem lahko napolnjen s Svetim Duhom?

Odgovor


Pomembna vrstica za razumevanje napolnjenosti s Svetim Duhom je Evangelij po Janezu 14,16, kjer je Jezus obljubil, da bo prišel Duh prebivat v vernike, in sicer za vedno. Pomembno je razlikovati med prebivanjem Svetega Duha v verniku in napolnjevanjem vernika s Svetim Duhom. Trajno prebivanje Svetega Duha v verniku ni za nekaj izbranih vernikov, ampak za vse vernike. V Svetem pismu je veliko omemb, ki podpirajo ta sklep. Prvič, Sveti Duh je dar, ki se daje brez izjeme vsem vernikom v Jezusa in za ta dar ni pogojev, razen vera v Kristusa (Evangelij po Janezu 7,37–39). Drugič, Sveti Duh se daje v trenutku odrešitve (Pismo Efežanom 1,13). Vrstica Pismo Galačanom 3,2 poudarja to isto resnico, tako da pravi, da se je zapečatenje z Duhom in prebivanje Duha v verniku zgodilo ob začetku njegovega verovanja. Tretjič, Sveti Duh se za vedno naseli v verniku. Sveti Duh se daje verniku kot potrditev ali poroštvo njegove prihodnje poveličanosti v Kristusu (Drugo pismo Korinčanom 1,22; Pismo Efežanom 4,30).

To se razlikuje od napolnjevanja z Duhom, ki je omenjeno v Pismu Efežanom 5,18. Morali bi biti tako popolnoma predani Svetemu Duhu, da nas lahko v celoti prežema in v tem smislu napolnjuje. Vrstice Pismo Rimljanom 8,9 in Pismo Efežanom 1,13–14 pravijo, da Duh prebiva v vsakem verniku, vendar je lahko užaloščen (Pismo Efežanom 4,30) in njegovo delovanje v nas ugašeno (Prvo pismo Tesaloničanom 5,19). Če dovolimo, da se to zgodi, ne izkusimo polnosti delovanja Duha in njegove moči v nas in skozi nas. Biti napolnjen z Duhom pomeni, da ima Duh svobodo, da prežame vsak del našega življenja, nas vodi in nadzira. Potem lahko njegova moč deluje skozi nas, tako da je to, kar delamo, rodovitno za Boga. Napolnjenost s Svetim Duhom se ne nanaša samo na zunanja dejanja; nanaša se tudi na najbolj skrite misli in motive za naša dejanja. Psalm 19,15 pravi: »Naj ti bodo v veselje izreki mojih ust, premišljanje mojega srca pred tvojim obličjem, GOSPOD, moja skala, moj rešitelj.«

Greh je tisto, kar preprečuje napolnjevanje s Svetim Duhom, poslušnost Bogu pa ohranja napolnjenost z Duhom. Vrstica Pismo Efežanom 5,18 naroča, naj se napolnjujemo z Duhom; vendar ne moli za napolnjevanje s Svetim Duhom, ki doseže napolnjenost. Samo naša poslušnost Božjim zapovedim dovoljuje Duhu svobodo, da deluje v nas. Ker smo še vedno okuženi z grehom, je nemogoče biti ves čas napolnjen z Duhom. Ko grešimo, bi to morali takoj priznati Bogu in obnoviti svojo zavezanost, da se bomo napolnjevali z Duhom in se mu dali voditi.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako sem lahko napolnjen s Svetim Duhom?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries