settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo, kako najti namen življenja?

Odgovor


Sveto pismo zelo jasno pove, kaj naj bi bil naš namen oz. smisel življenja. Možje v Stari in Novi zavezi so iskali in odkrili namen življenja. Salomon, najbolj moder človek, kar jih je kdaj živelo, je odkril ničevost življenja, če se ga živi samo za ta svet. V knjigi Pridigar pride do naslednjega zaključka: »Končna beseda po vsem, kar si slišal: Boj se Boga in izpolnjuj njegove zapovedi, kajti to je za človeka vse! Bog namreč pripelje pred sodbo vsako dejanje, tudi vsako zakrito, naj bo dobro ali húdo« (Pridigar 12,13–14). Salomon pravi, da gre v življenju za to, da častimo Boga s svojimi mislimi in z življenjem ter izpolnjujemo njegove zapovedi, saj bomo nekega dne stali pred njim na sodbi. Del našega namena življenja je, da se bojimo Boga in smo mu poslušni.

Drugi del namena oz. smisla življenja je, da vidimo življenje na zemlji v pravi perspektivi. V nasprotju s tistimi, ki se osredotočajo na to življenje, je kralj David iskal zadovoljstvo v prihodnjem času. Rekel je: »Jaz pa bom v pravičnosti gledal tvoje obličje, ko se prebudim, se bom sitil ob tvoji podobi« (Psalm 17,15). Za Davida bo polno zadovoljstvo napočilo tisti dan, ko se bo zbudil (v prihodnjem življenju) in bo gledal Božji obraz (imel skupnost z njim) ter bo tak kot on (Prvo Janezovo pismo 3,2).

V Psalmu 73 Asaf govori o tem, kako je bil v skušnjavi, da bi zavidal hudobnim, za katere se je zdelo, da nimajo skrbi in da gradijo svojo srečo na hrbtih tistih, ki jih izkoriščajo, potem pa je pomislil na njihov konec. V nasprotju s tem, kar iščejo, je v v. 25 napisal, kaj je pomembno njemu: »Koga imam v nebesih? Če sem s teboj, si ničesar ne želim na zemlji.« Asafu je bil odnos z Bogom pomembnejši od vsega drugega v življenju. Brez tega odnosa življenje nima resničnega namena oz. smisla.

Apostol Pavel je govoril o vsem, kar je dosegel na verskem področju, preden se je srečal z vstalim Kristusom, in zaključil je, da je bilo vse kot kup smeti (gnoja) v primerjavi z odličnostjo spoznanja Kristusa Jezusa. V Pismu Filipljanom 3,9–10 Pavel pravi, da si ne želi ničesar bolj kot poznati Kristusa in »da bi se znašel v njem«, da bi imel njegovo pravičnost in da bi živel po veri vanj, tudi če to pomeni trpljenje in smrt. Pavlov namen oz. smisel je bil poznati Kristusa, imeti pravičnost, pridobljeno po veri vanj, in živeti v skupnosti z njim, tudi ko je to prineslo trpljenje (Drugo pismo Timoteju 3,12). Nazadnje se je veselil časa, ko bo del »vstalih od mrtvih«.

Naš namen oz. smisel življenja, kot je Bog izvirno ustvaril človeka, je: 1) poveličevati Boga in uživati v skupnosti z njim, 2) imeti dobre odnose z drugimi, 3) delati in 4) gospodovati zemlji. Toda ko je človek zapadel v greh, je bila skupnost z Bogom uničena, odnosi z drugimi napeti, delo se vedno zdi frustrirajoče, človek pa se bori, da ohrani kakršnokoli podobnost gospodovanja naravi. Samo po obnovi odnosa z Bogom, po veri v Jezusa Kristusa, lahko ponovno odkrije svoj namen oz. smisel življenja.

Namen človeka je, da poveličuje Boga in za vedno uživa v njem. Boga poveličujemo tako, da se ga bojimo in smo mu poslušni, da so naše oči uprte v bodoči dom v nebesih in da ga dobro poznamo. Uživamo v Bogu, ko upoštevamo njegov namen za svoje življenje, kar nam omogoča, da izkušamo resnično in trajno veselje – življenje v izobilju, kakršnega si želi za nas.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo, kako najti namen življenja?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries