settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je namen cerkve?

Odgovor


Na vrstico Apostolska dela 2,42 lahko gledamo kot na izjavo o namenu cerkve: »Bili so stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah.« Glede na to vrstico bi moral biti namen oz. aktivnosti cerkve: 1) učenje svetopisemskega nauka, 2) zagotavljanje prostora za skupnost vernikov, 3) obhajanje Gospodove večerje, in 4) molitev.

Cerkev mora učiti svetopisemski nauk, da smo lahko utemeljeni v veri. Pismo Efežanom 4,14 nam pravi: »Tako ne bomo več nedorasli otroci, ki jih premetava in kot valove razburka vsak veter nauka v človeški zvijačnosti in pretkanosti, v blodnem zavajanju.« Cerkev naj bo prostor skupnosti, kjer so lahko kristjani predani drug drugemu in spoštujejo drug drugega (Pismo Rimljanom 12,10), poučujejo drug drugega (Pismo Rimljanom 15,14), so dobrosrčni in usmiljeni drug do drugega (Pismo Efežanom 4,32), spodbujajo drug drugega (Prvo pismo Tesaloničanom 5,11) in, kar je najpomembnejše, ljubijo drug drugega (Prvo Janezovo pismo 3,11).

Cerkev naj bo prostor, kjer se lahko verniki udeležijo Gospodove večerje in se spominjajo Kristusove smrti in njegove prelite krvi zaradi nas (Prvo pismo Korinčanom 11,23–26). Pojem »lomljenja kruha« (Apostolska dela 2,42) nosi v sebi tudi predstavo, da bi jedli skupaj. To je še en primer cerkve, ki spodbuja skupnost. Zadnji namen cerkve glede na vrstico Apostolska dela 2,42 pa je molitev. Cerkev naj bo prostor, kjer se spodbuja molitev, uči molitev in opravlja molitev. Pismo Filipljanom 4,6–7 nas spodbuja: »Nič ne skrbite, ampak ob vsaki priložnosti izražajte svoje želje Bogu z molitvijo in prošnjo, z zahvaljevanjem. In Božji mir, ki presega vsak um, bo varoval vaša srca in vaše misli v Kristusu Jezusu.«

Še ena naloga, ki je bila dana cerkvi, je oznanjanje evangelija odrešitve po Jezusu Kristusu (Evangelij po Mateju 28,18–20; Apostolska dela 1,8). Cerkev je poklicana k zvestobi v oznanjanju evangelija v besedah in dejanjih. Cerkev naj bo »svetilnik« v skupnosti, ki usmerja ljudi k našemu Gospodu in Odrešeniku Jezusu Kristusu. Cerkev naj oznanja evangelij in pripravlja svoje člane na oznanjanje evangelija (Prvo Petrovo pismo 3,15).

Nekateri dodatni nameni cerkve so opisani v Jakobovem pismu 1,27: »Čista in neomadeževana pobožnost pred Bogom in Očetom je to: skrbeti za sirote in vdove v njihovi stiski ter se ohraniti neomadeževan od sveta.« Cerkev naj bi služila tistim v stiski. To ne vključuje samo oznanjanja evangelija, ampak po potrebi in primerno tudi skrb za njihove telesne potrebe (hrano, obleko, streho nad glavo). Cerkev mora tudi opremiti kristjane z orodji, ki jih potrebujejo za premagovanje greha in za ohranjanje neomadeževanosti od sveta. To stori s svetopisemskim učenjem in krščansko skupnostjo.

Kaj je torej namen cerkve? Pavel je dal odlično ilustracijo vernikom v Korintu. Cerkev predstavlja Božje roke, usta in noge na tem svetu – Kristusovo telo (Prvo pismo Korinčanom 12,12–27). Delali naj bi stvari, ki bi jih delal Kristus, če bi bil telesno prisoten na zemlji. Cerkev naj bo »krščanska«, »podobna Kristusu« in naj hodi za Kristusom.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je namen cerkve?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries