settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj so v cerkvi naloge diakonov?

Odgovor


V Novi zavezi je beseda, ki jo običajno prevajamo kot »služiti«, gr. beseda diakonéo. Nanaša se na služenje, strežbo (tudi pri mizi), pomoč. Besedo naprej srečamo v Apostolskih delih. »Dvanajsteri so sklicali množico učencev in rekli: ›Ni prav, da mi zanemarjamo Božjo besedo, ker strežemo pri mizi.‹« (Apostolska dela 6,2) Ljudje, ki so pridigali in poučevali, so ugotovili, da ni dobro, če te dejavnosti prekinjajo zaradi strežbe, zato so poiskali druge, ki so bili pripravljeni streči. Ti so nato skrbeli za fizične potrebe cerkve, oni sami pa za duhovne. Tako so bili delavci in njihovi darovi bolje izkoriščeni. V medsebojno služenje in pomoč se je vključilo več ljudi.

Danes so v svetopisemski cerkvi te vloge bolj ali manj enake. Starešine in pastorji naj oznanjujejo, prepričujejo, grajajo in spodbujajo »z vso potrpežljivostjo in poučevanjem« (2 Timotej 4,2), diakoni pa naj skrbijo za vse drugo. Naloge diakona so med drugim administrativne ali organizacijske zadeve, sprejemanje obiskovalcev, vzdrževanje prostorov ali prostovoljska skrb za denar. To je odvisno od potreb cerkve in darov ljudi, ki so na voljo za delo.

Naloge diakonov v Svetem pismu niso jasno navedene; najverjetneje vključujejo vse, kar ni naloga pastorja ali starešin. Je pa v Pismu navedeno, kakšni naj bi diakoni bili: taki, da jim ni česa očitati, možje ene žene, dobri gospodarji, dostojanstveni, pošteni, ne vdani alkoholu, ne pohlepni (1 Timotej 3,8–12). Glede na Sveto pismo je služba diakona čast in blagoslov. »Tisti, ki diakonsko službo dobro opravljajo, si namreč pridobijo lep položaj in veliko zaupnost v veri v Kristusu Jezusu.« (1 Timotej 3,13)

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj so v cerkvi naloge diakonov?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries