settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je nadomestno plačilo za naše grehe?

Odgovor


Nadomestno plačilo za naše grehe se nanaša na Jezusa Kristusa, ki je umrl namesto grešnikov. Sveto pismo uči, da smo vsi ljudje grešniki (Pismo Rimljanom 3,9–18.23). Kazen za našo grešnost je smrt. Vrstica Pismo Rimljanom 6,23 pravi: »Plačilo za greh je namreč smrt, Božji milostni dar pa je večno življenje v Kristusu Jezusu, našem Gospodu.«

Ta vrstica nas uči več stvari. Brez Kristusa bomo umrli in preživeli večnost v peklu kot plačilo za svoje grehe. Smrt v Svetem pismu se nanaša na »ločenost«. Vsi bomo umrli, toda nekateri bodo za vso večnost živeli v nebesih z Gospodom, drugi pa bodo za vso večnost živeli v peklu. Smrt, o kateri se govori tukaj, se nanaša na življenje v peklu. Druga stvar pa, ki jo uči ta vrstica, je, da je večno življenje na voljo po Jezusu Kristusu. To je njegovo nadomestno plačilo za naše grehe.

Jezus Kristus je umrl namesto nas, ko je bil križan na križu. Mi smo si zaslužili, da bi bili na tem križu, kjer bi umrli, ker smo mi tisti, ki živimo grešno življenje. Vendar je Kristus prevzel kazen nase namesto nas – nadomestil nas je in nase vzel to, kar smo si po pravici zaslužili mi. »Njega, ki ni poznal greha, je zavoljo nas storil za greh, da bi mi postali Božja pravičnost v njem« (Drugo pismo Korinčanom 5,21).

»Sam je na svojem telesu ponesel naše grehe na les, da bi mi grehom odmrli in živeli za pravičnost. Po njegovih ranah ste bili ozdravljeni« (Prvo Petrovo pismo 2,24). Tukaj ponovno vidimo, da je Kristus nase vzel grehe, ki smo jih zagrešili mi, da bi plačal ceno namesto nas. Nekaj vrstic kasneje beremo: »Sicer pa je tudi Kristus trpel zaradi grehov, in sicer enkrat za vselej, pravični za krivične, da bi vas pripeljal k Bogu. Res je bil po mesu umorjen, a po Duhu je bil oživljen« (Prvo Petrovo pismo 3,18). Te vrstice nas ne učijo samo o tem, kaj je Jezus storil namesto nas, ampak učijo tudi o tem, da je bil on to plačilo za greh, kar pomeni, da je bil zadovoljivo plačilo za grehe ljudi.

Še en odlomek, ki govori o nadomestnem plačilu za naše grehe, je vrstica Izaija 53,5. Ta vrstica govori o prihodu Kristusa, ki bo umrl na križu za naše grehe. Preroštvo je zelo podrobno in križanje se je zgodilo točno tako, kot je bilo napovedano. »On pa je bil ranjen zaradi naših prestopkov, strt zaradi naših krivd. Kazen za naš mir je padla nanj, po njegovih ranah smo bili ozdravljeni.« Bodite pozorni na to, da je to storil namesto nas. Tukaj ponovno vidimo, da je Kristus plačal ceno za nas!

Kazen za svoje grehe lahko sami plačamo samo tako, da smo kaznovani in za vso večnost poslani v pekel. Božji Sin, Jezus Kristus, pa je prišel na zemljo, da plača kazen za naše grehe. Ker je to storil za nas, imamo priložnost, da so nam ne samo odpuščeni grehi, ampak da preživimo večnost z njim. Da bi lahko to storili, moramo verovati v to, kar je Kristus storil na križu. Sami se ne moremo rešiti, potrebujemo nekoga, ki bo namesto nas zasedel to mesto. Smrt Jezusa Kristusa je nadomestno plačilo za naše grehe.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je nadomestno plačilo za naše grehe?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries