settings icon
share icon
Vprašanje

Kakšen je pravilen način krsta?

Odgovor


Najpreprostejši odgovor na to vprašanje najdemo v pomenu besede »krstiti«. Izhaja iz grške besede baptizo, ki pomeni ›potopiti v vodo‹. Zato je krst s škropljenjem ali izlitjem vode oksimoron, nekaj, kar nasprotuje samo sebi. Krst s škropljenjem bi pomenil ›potopiti nekoga v vodo, tako da ga poškropiš z vodo‹. Krst, kot pravi že beseda, mora biti dejanje potopitve v vodo.

Krst ponazarja vernikovo poistovetenje s Kristusovo smrtjo, pokopom in vstajenjem. »Ali mar ne veste, da smo bili vsi, ki smo bili krščeni v Kristusa Jezusa, krščeni v njegovo smrt? S krstom smo bili torej skupaj z njim pokopani v smrt, da bi prav tako, kakor je Kristus v moči Očetovega veličastva vstal od mrtvih, tudi mi stopili na pot novosti življenja. Če smo namreč z njim zraščeni v podobnosti njegove smrti, bomo tudi v podobnosti njegovega vstajenja. Vemo, da je bil naš stari človek križan z njim vred, da bi bilo telo greha uničeno in da bi mi več ne hlapčevali grehu. Kajti kdor je umrl, je opravičen greha« (Pismo Rimljanom 6,3–7). Dejanje potopitve v vodo predstavlja smrt in pokop skupaj s Kristusom. Dejanje prihoda iz vode ponazarja Kristusovo vstajenje. Zato je krst s potopitvijo edina metoda, ki ponazarja, da si pokopan s Kristusom in da si vstal z njim. Lokacija delovanja Janeza Krstnika je bila izbrana, ker je bilo tam veliko vode, v katero so lahko potopili spreobrnjenca. »Tudi Janez je krščeval v Enónu blizu Salíma, ker je bilo tam veliko voda …« (Evangelij po Janezu 3,23). Kadarkoli je v Novi zavezi opisano dejanje krsta, gre tisti, ki je krščen, dejansko v vodo. Ko je bil krščen Jezus, »je stopil iz vode« (Evangelij po Marku 1,9–10), in ko je Filip krstil etiopskega evnuha, »sta stopila v vodo« (Apostolska dela 8,38). Predpisan način, ki ga je uporabljala zgodnja Cerkev v prvih nekaj stoletjih, je bila potopitev v vodo. »Krst« s škropljenjem oz. izlitjem vode se je začel uporabljati veliko kasneje kot posledica nesvetopisemske prakse krščevanja dojenčkov.

Krst s potopitvijo, čeprav je najbolj svetopisemski način poistovetenja s Kristusom, ni predpogoj za odrešitev. Gre za dejanje poslušnosti, javna izpoved vere v Kristusa in poistovetenje z njim in njegovo Cerkvijo. Krst je podoba, ko zapustimo staro življenje in postanemo nova stvaritev (Drugo pismo Korinčanom 5,17). Krst s potopitvijo je edini način, ki popolnoma ponazarja to radikalno spremembo.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kakšen je pravilen način krsta?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries