settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je molitveni sprehod? Ali je svetopisemsko iti na molitveni sprehod?

Odgovor


Molitveni sprehod je izvajanje molitve na lokaciji, vrsta posredniške molitve, ki vključuje sprehod skozi določeno področje ali v njegovi bližini, medtem ko molimo. Nekateri ljudje verjamejo, da če so blizu lokacije, lahko molijo jasneje in z uvidom. Molitvene sprehode izvajajo posamezniki, skupine in celo cele cerkve. Lahko potekajo samo okrog zgradbe ali mestnega bloka ali pa so dolgi več kilometrov. Gre za to, da vključimo vseh pet čutil – vid, sluh, vonj, okus in dotik – da bi povečali posrednikovo razumevanje molitvenih potreb.

Na primer, če hodite skozi svojo sosesko in iščete stvari, za katere bi molili, morda naletite na dvorišče, ki je zelo zanemarjeno in uničeno. Zaradi tega boste morda molili za zdravje, tako fizično kot duhovno, ljudi, ki živijo tam. Nekatere skupine hodijo na molitveni sprehod okrog šol in molijo za učitelje in učence, za njihovo varnost in mir ter za to, da bi kljubovali hudičevim zvijačam v tej šoli. Nekaterim ljudem se zdi, da se lažje osredotočijo in učinkoviteje usmerjajo svoje molitve, če so v bližini ljudi in krajev, za katere molijo.

Molitveni sprehod je relativno nov pojav, čigar izvor ni jasen. Ni svetopisemskega modela za molitveni sprehod, čeprav je res, da ker je bila hoja glavni vir premikanja v svetopisemskih časih, je jasno, da so ljudje gotovo hkrati hodili in molili. Vendar ni direktne zapovedi, da je molitveni sprehod nekaj, kar bi morali delati. Prepričanje, da so molitve, ki jih darujemo v katerem koli okolju ali položaju učinkovitejše kot tiste, ki jih darujemo ob drugem času ali na drugačen način, ni svetopisemsko. Poleg tega pa, čeprav se nam zdi, da moramo biti bliže lokaciji ali situaciji, da bi jasneje molili, naš nebeški Oče, ki je ves čas vsepovsod, točno ve, katere potrebe so prisotne, in bo odgovoril nanje v svoji popolni volji in ob svojem popolnem času. Dejstvo, da nam dovoljuje, da smo del njegovih načrtov s svojimi molitvami, je za našo korist, ne njegovo. Naša fizična lokacija in način molitve sta morda koristna za nas, ne pa za Boga.

Zapovedano nam je: »Neprenehoma molite« (Prvo pismo Tesaloničanom 5,17) in ker je hoja nekaj, kar večina kristjanov dela vsak dan, je zagotovo del nenehne molitve molitev, medtem ko hodimo. Bog sliši vse molitve, ki jih darujejo tisti, ki prebivajo v Kristusu (Evangelij po Janezu 15,7), ne glede na čas, kraj ali položaj. Obenem pa zagotovo ni nobene zapovedi proti molitvenemu sprehodu in vse, kar nas spodbuja k molitvi, je vredno premisleka. Če to razumemo tako, je molitveni sprehod stvar krščanske svobode. Če vas pozitivno spodbuja, da molite pogosteje in bolj specifično, je priporočljiv, dokler razumete, da sámo dejanje molitvenega sprehoda ne naredi molitev učinkovitejših od drugih načinov molitve.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je molitveni sprehod? Ali je svetopisemsko iti na molitveni sprehod?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries