settings icon
share icon
Vprašanje

Ali Sveto pismo podpira ali prepoveduje navado, da kdo moli k angelu?

Odgovor


V Svetem pismu sicer ni vrstice, ki bi izrecno prepovedovala molitev k angelom, je pa na podlagi Pisma več kot jasno, da tega ne smemo početi. Molitev je v končni fazi izraz čaščenja. Kakor angeli zavračajo naše čaščenje (Razodetje 22,8–9), zavračajo tudi našo molitev. Častiti kogarkoli razen Boga in moliti h komurkoli razen k Bogu je malikovanje.

Poleg tega proti praksi molitve k angelom govorijo tudi teološki razlogi. Kristus sam ni nikoli molil h komurkoli drugemu razen k Očetu. Ko so učenci Jezusa prosili, naj jih nauči moliti, jim je naročil: »Vi torej molíte takóle: Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime.« (Matej 6,9; Luka 11,2). Če naj bi učenci molili tudi k angelom, bi jim Jezus takrat to gotovo povedal. Očitno je, da moramo moliti samo k Bogu. To je razvidno tudi iz Evangelija po Mateju 11,25–26, kjer Kristus moli tako: »Tedaj je Jezus spregovoril in rekel: »Slavim te, Oče, Gospod neba in zemlje [...] Ne samo, da Jezus začne molitev z nagovorom očeta, ampak je tudi iz vsebine njegovih molitev razvidno, da Jezus praviloma prosi za pomoč pri stvareh, ki zahtevajo vsemogočnost, vsevednost in vseprisotnost. Moliti k angelom bi bilo neučinkovito, saj so angeli ustvarjena bitja in takih moči nimajo.

Jezus moli v imenu svojih privržencev v Evangeliju po Janezu 17,1–26; v molitvi prosi za številne Božje blagoslove zanje, med njimi posvečenje, poveličanje in ohranitev. To troje lahko pride samo iz vira, ki to tudi sam premore. Kot rečeno, angeli te moči preprosto nimajo. Angeli nas ne morejo posvetiti in poveličati ter nam ne morejo zagotoviti dediščine v Kristusu (Efežanom 1,13–14).

Drugič, v Evangeliju po Janezu 14,13 beremo, kako Kristus sam verujočim pravi, da bo storil, karkoli bodo učenci v njegovem imenu prosili Očeta, ker Kristus prosi neposredno Očeta. Molitev k angelom torej ni učinkovita molitev na podlagi Svetega pisma (gl. tudi Janez 16,26). V Pismu nikjer ne piše, da bi bili bodisi angeli bodisi katera druga ustvarjena bitja lahko posredniki pred Božjim prestolom. Pred Očetovim prestolom lahko posredujeta samo Sin in Sveti Duh (Rimljanom 8,26).

Tretjič, V Prvem pismu Tesaloničanom 5,17 je kristjanom rečeno, naj neprenehoma molijo. To pa je mogoče samo, če ima kristjan dostop do Boga, ki je vedno navzoč in zmore sočasno poslušati molitve vseh ljudi. Angeli tega ne morejo – niso vsenavzoči in vsemogočni – zato ne morejo biti naslovniki naših molitev. Molitev k Očetu prek Kristusa je edino učinkovito in potrebno sredstvo našega komuniciranja z Bogom. Moliti k angelom torej nikakor ni svetopisemski pristop.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali Sveto pismo podpira ali prepoveduje navado, da kdo moli k angelu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries