settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je molitev za odrešitev?

Odgovor


Mnogi ljudje sprašujejo: »Ali obstaja molitev, ki bi jo lahko molil in si s tem zagotovil odrešitev?« Pomembno je vedeti, da odrešitve ne prejmeš, če izrečeš neko molitev ali izgovoriš določene besede. Sveto pismo nikjer ne piše o tem, da bi nekdo prejel odrešitev tako, da bi molil. Molitev ni svetopisemski način odrešitve.

Svetopisemska metoda odrešitve je spreobrnitev [odvrnitev od grehov] in vera v Jezusa Kristusa. Evangelij po Janezu 3,16 nam pravi: »Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje.« Odrešitev dobimo z milostjo po veri (Pismo Efežanom 2,8), tako da sprejmemo Jezusa za Odrešenika (Evangelij po Janezu 1,12) in ponižno zaupamo samo Jezusu (Evangelij po Janezu 14,6; Apostolska dela 4,12), ne da izgovarjamo neko molitev.

Svetopisemsko sporočilo odrešitve je preprosto in jasno ter obenem čudovito. Vsi smo zgrešili proti Bogu (Pismo Rimljanom 3,23). Razen Jezusa Kristusa ni nikogar, ki bi vse življenje živel brez greha (Pridigar 7,20). Zaradi svojega greha si zaslužimo Božjo sodbo (Pismo Rimljanom 6,23) in ta sodba je telesna smrt, ki ji sledi večna duhovna smrt. Zaradi svojega greha in zaslužene kazni zanj ne moremo sami storiti ničesar, da bi se spravili z Bogom. Ker nas je Bog tako zelo ljubil, se je Bog Sin utelesil v osebi Jezusa Kristusa. Jezus je živel popolno življenje, ki je bilo všeč Bogu, in nam razodel, kdo je Bog. Vendar pa je človeštvo zavrnilo Jezusa in ga usmrtilo s križanjem. V tem strašnem dejanju je Jezus umrl namesto nas. Jezus je vzel jezo in obsodbo za greh nase in umrl namesto nas, kot naš nadomestnik (Drugo pismo Korinčanom 5,21). Jezus je bil potem obujen od mrtvih (Prvo pismo Korinčanom 15), s čimer je dokazal, da je bilo njegovo plačilo za greh zadostno in da je premagal greh, smrt in hudiča. Posledica Jezusove žrtve je, da je Bog dosegel odrešitev za nas. Bog vsem nam zapoveduje, naj se spreobrnemo [odvrnemo od greha] (Apostolska dela 17,30–31) in se priklonimo Jezusu, ker je v celoti plačal ceno za naše grehe (Prvo Janezovo pismo 2,2). Odrešitev dobimo, če častimo Jezusa kot svojega Gospoda in Odrešenika, ne če izgovorimo neko molitev.

To pa ne pomeni, da ne moremo vključiti molitve v sprejetje odrešitve. Če veruješ v evangelij, se spreobrneš [odvrneš od greha] in zaupaš v Jezusa kot svojega Gospoda in Odrešenika, je dobro in primerno, če izraziš to vero Bogu v molitvi. Sporazumevanje z Bogom skozi molitev je naraven način napredovanja od strinjanja z dejstvi o Jezusu do popolnega zaupanja vanj kot Gospoda in Odrešenika. Molitev je naravna posledica tega, da položiš svojo vero za odrešitev samo v Jezusa.

Naj ponovim, da je bistvenega pomena zate, da temelj tvojega prepričanja, da si odrešen, ni to, da si izrekel neko molitev. Če izrečeš neko molitev, te to ne more odrešiti! Če si prepričan v svojo potrebo po odrešenju, ki ga lahko dobiš samo v Jezusu Kristusu, položi svojo vero vanj. Iskreno zaupaj njegovi smrti kot edini zadostni žrtvi za tvoje grehe. Popolnoma se zanesi samo nanj kot svojega Odrešenika in Gospoda. To je svetopisemska metoda odrešitve. Če si sprejel Jezusa za svojega Gospoda in Odrešenika, vsekakor to povej Bogu v molitvi. Povej Bogu, kako hvaležen si za Jezusa. Slavi Boga za njegovo milostno ljubezen in žrtev. Zahvali se Jezusu, da je umrl za tvoje grehe in te odrešil. To je svetopisemska povezava med odrešitvijo in molitvijo.

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je molitev za odrešitev?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries