settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je molitev v Duhu?

Odgovor


Molitev v Duhu je v Svetem pismu omenjena trikrat. Prvo pismo Korinčanom 14,15 pravi: »Kaj bom torej storil? Molil bom v duhu, molil pa tudi z umom. Prepeval bom v duhu, a prepeval tudi z umom.« Pismo Efežanom 6,18 pravi: »Ob vsaki priložnosti molíte v Duhu z vsakršnimi molitvami in prošnjami. V ta namen bedite z vso vztrajnostjo in molíte za vse svete.« Judovo pismo 1,20 pravi: »Vi, ljubi, pa izgrajujte sebe na temelju svoje presvete vere, tako da molite v Svetem Duhu.« Kaj torej točno pomeni moliti v Duhu?

Grška beseda, ki se jo prevaja ›moliti v‹, ima lahko več različnih pomenov. Lahko pomeni ›s sredstvom‹, ›s pomočjo‹, ›na področju vpliva‹ in ›v povezavi z‹. Molitev v Duhu se ne nanaša na besede, ki jih govorimo. Pač pa se nanaša na to, kako molimo. Molitev v Duhu je molitev v skladu z vodenjem Duha. To je molitev za stvari, za katere nas Duh vodi, da molimo zanje. Pismo Rimljanom 8,26 nam pravi: »Prav tako tudi Duh prihaja na pomoč naši slabotnosti. Saj niti ne vemo, kako je treba za kaj moliti, toda sam Duh posreduje za nas z neizrekljivimi vzdihi.« Mnogi zanemarijo širše sobesedilo te vrstice in jo razlagajo in uporabijo v nasprotju s samim pomenom tega, kar pravi. Bodite pozorni najprej na to, da ta vrstica pravi, da Duh posreduje za nas, ne skozi nas. Potem bodite pozorni na to, da pravi z neizrekljivimi vzdihi. Pomen te vrstice je torej, da Sveti Duh posreduje za nas pri Očetu na načine, ki se jih ne da ubesediti. To je delo Svetega Duha za nas, ki ne vključuje našega sodelovanja. To nima nič skupnega s tem, kar nekateri trdijo, da je »zasebni molitveni jezik« ali »molitev v jezikih«.

Nekateri na podlagi Prvega pisma Korinčanom 14,15 enačijo molitev v Duhu z molitvijo v jezikih. Vendar bodite pozorni, da je tukaj duh pisan z malo začetnico, ne z veliko. Ta razlika je pomembna, ker tukaj svetopisemsko besedilo opisuje molitev v notranjem duhu vernika, ne kot neke nerazumljive slišne glasove, krike ali zvoke. Sobesedilo v 14,14–17 pravi, da ko nekdo moli ali poje v jezikih (znanih človeških jezikih), njegov um ne razume, kaj pravi, ker govori po moči Duha v znanem govorjenem jeziku, ki ga osebno ne zna. Da to ni nerazumljivo žlobudranje, dokazuje dejstvo, da so morda prisotni drugi pri čaščenju, ki ne razumejo, kaj se govori, če ni razlagalca (Prvo pismo Korinčanom 14,27–28). V Pismu Efežanom 6,18 nam Pavel naroča: »Ob vsaki priložnosti molíte v Duhu z vsakršnimi molitvami in prošnjami.« Tukaj molitev v Duhu predpostavlja, da ljudje, ki molijo z vsakršnimi molitvami in prošnjami za svete, razumejo, kaj govorijo. Zato moramo molitev v Duhu razumeti kot molitev v moči Duha, po vodenju Duha in v skladu z njegovo voljo, ne kot molitev v neke vrste nerazumljivem blebetanju.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je molitev v Duhu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries