settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je molitev grešnika?

Odgovor


Molitev grešnika je molitev, ki jo molimo pred Bogom, ko spoznamo, da smo grešniki in potrebujemo Odrešitelja. Molitev sama po sebi ne bo dosegla ničesar. Izgubljen grešnik mora sam resnično spoznati, da je molitev učinkovita le takrat, ko pozna, razume in verjame, da ga njegova grešnost ločuje od Boga, da ga izpostavlja nevarnosti božjega srda proti grehu in da prizna svojo potrebo po odrešenju. Sveto pismo vse to skupaj opisuje kot pokesati se grehov in vera v Jezusa Kristusa.

Prva stvar grešnikove molitve je spoznanje in razumevanje tega, da si grešnik, ločen od Boga. Pismo Rimljanom 3,9–11 trdi: »Kaj torej? Smo mar mi na boljšem? Nikakor ne! Saj smo pravkar obtožili vse, Jude in Grke, da so v oblasti greha, kakor je pisano: Ni pravičnega, niti enega, ni razumnega, ni ga, ki bi iskal Boga.« Sveto pismo jasno pove, da smo vsi grešili. Vsi smo uporniki in grešniki, ki potrebujemo Božje usmiljenje in odpuščanje. Poleg božje milosti vsi nenehno delamo zlo (Prva Mojzesova knjiga 6,5; Pismo Efežanom 2,1–3; Pismo Titu 3,3). Zaradi naših grehov si zaslužimo večno kazen (Pismo Rimljanom 2,5). Vsi si zaslužijo pekel, ker rade volje in prostovoljno sodelujemo v številnih krivicah tega grešnega, krutega sveta. Vendar, ker pa smo pokvarjeni, spregledamo lastne grehe in se osredotočamo na krivice, ki smo jih pretrpeli. »Srce je zvijačnejše od vsega in zahrbtno; kdo ga more doumeti?« (Jeremija 17,9) Molitev grešnika je prošnja Bogu za milost namesto sodbe, ki smo si jo zaslužili. Je prošnja po usmiljenju namesto božjega, pravičnega srda, ki je naše primerno plačilo (Evangelij po Luku 18,9–14).

Druga stvar grešnikove molitve je zavedanje, kaj je Bog naredil, da je svoje ljudstvo ozdravil pogube in grešnosti. Bog Sin, druga oseba troedinosti, večni Bog, se je utelesil — sprejel meso in kri in postal božji - človek v Jezusu Kristusu (Evangelij po Janezu 1,1–3.14). Kot božji - človek, Jezus Bog, se nam je razodel in nam pokazal ter učil resnico o Bogu, medtem ko je živel pravično in brezgrešno življenje, ki ga smo vsi dolžni živeti (Evangelij po Janezu 14,8–9; Pismo Korinčanom 5:21; Pismo Kološanom 2,9; Pismo Hebrejcem 1,3; Prvo Petrovo pismo 2,2). Potem pa je na križu namesto izvoljenih umrl, kot Bogu popolna spravna daritev, ko je nase prevzel vso kazen pregrešnega človeštva, ki po božji milosti vanj veruje (Pismo Rimljanom 5,6–11; Prvo pismo Timoteju 2,5–6; Prvo Petrovo pismo 3,18). Ko je Jezus vstal od mrtvih, je dokazal zmago nad grehom, smrtjo in duhovnimi silami hudobije → zase in za tiste, ki so v njem (Prvo pismo Korinčanom 15; Pismo Kološanom 2,11–15). Zaradi vsega tega so božjemu ljudstvu grehi odpuščeni in večno življenje v nebesih je zagotovljeno po božji milosti prek vere v Jezusa Kristusa. Vsi, ki verjamemo v njegovo žrtvovanje za naše grehe in v njegovo vstajenje od mrtvih za naše večno življenje, smo odrešeni po milosti prek vere (Pismo Rimljanom 10,6–13). Najbolj pomembno je razumeti in sprejeti, da je vsak vernik odrešen le po božji milosti, le po veri, le v Jezusu Kristusu. V Pismu Efežanom 2,8–9 je zapisano: »Z milostjo ste namreč odrešeni po veri, in to ni iz vas, ampak je Božji dar. Niste odrešeni iz del, da se ne bi kdo hvalil.«

Če te Bog Sveti Duh kliče imeti pravi odnos z Bogom, je zate tale molitev. Toda pomni: izrekanje te molitve ali katere koli druge te ne bo odrešilo. Ne obstajajo nobene čudežne besede, ki bi nas rešile. Edino, kar te lahko obvaruje pred posledicami greha — večno smrtjo v peklu, je pokesati se grehov z zaupanjem v Kristusa. Ta molitev je preprost način, kako izkažeš Bogu svojo vero, ki ti jo je On podaril, in se mu zahvališ za odrešenje. S to molitvijo osebno in neposredno Bogu priznaš, da se zanašaš samo na Jezusa Kristusa kot svojega osebnega Odrešenika in Gospoda. Samo božja suverena milost prek daru skesane vere v Jezusovo smrt in vstajenje te lahko reši (Pismo Rimljanom 2,4). Če si doumel in priznaš, da si grešni upornik proti Bogu in potrebuješ odrešenje samo po Jezusu Kristusu, da se ne bi pogubil pod božjim, pravičnim srdom večno v peklu, potem je zate tale molitev:

»Gospod Bog, vem, da sem bil grešnik, ločen od tebe, in zaslužim si posledice svojih grehov — večno kazen v peklu. Toda verjamem, da je Jezus Kristus moj Gospod in Odrešenik, ker je nase prevzel vse moje grehe na križu, umrl namesto mene in mi tako preko daru vere vanj zagotovil odpuščanje. Verjamem, da je njegova smrt odpustila vse moje grehe in da me je njegovo vstajenje osvobodilo od večne smrti prek večnega življenja v njem. Po moči Svetega Duha sem se spreobrnil in se odvrnil od grehov in zaupal vate in v tvoj milostni dar odrešenja. Verjamem v Jezusa in njega samega kot svojega osebnega Odrešenika in Gospoda. Hvala za tvojo prečudovito milost in odpuščanje, ki je milostni dar večnega življenja. Amen!«

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je molitev grešnika?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries