Kaj pomeni moliti v Jezusovem imenu?


Vprašanje: Kaj pomeni moliti v Jezusovem imenu?

Odgovor:
Molitev v Jezusovem imenu se uči v Evangeliju po Janezu 14,13–14: »Kar koli boste prosili v mojem imenu, bom storil, da bo Oče poveličan v Sinu. Če me boste kaj prosili v mojem imenu, bom jaz to storil.« Nekateri narobe uporabljajo to vrstico, saj mislijo, da če na koncu molitve rečemo »v Jezusovem imenu«, nam bo Bog vedno dal, za kar ga prosimo. Na ta način imamo besede »v Jezusovem imenu« za nekakšno čudežno formulo. To pa je popolnoma nesvetopisemsko.

Molitev v Jezusovem imenu pomeni, da molimo z njegovo oblastjo in da prosimo Boga Očeta, naj ravna v skladu z našimi molitvami, ker prihajamo v imenu njegovega Sina, Jezusa. Molitev v Jezusovem imenu pomeni enako kot molitev v skladu z Božjo voljo: »In to je zaupnost, ki jo imamo z njim: on nas usliši, kadar ga prosimo po njegovi volji. In če vemo, da nas v vsem posluša, za kar koli ga prosimo, tudi vemo, da že imamo, kar smo ga prosili« (Prvo Janezovo pismo 5,14–15). Molitev v Jezusovem imenu pomeni molitev za stvari, ki bodo častile in poveličevale Jezusa.

Če na koncu molitve rečeš »v Jezusovem imenu«, to ni čudežna formula. Če to, za kar prosimo ali rečemo v molitvi, ni za Božjo slavo in ni v skladu z njegovo voljo, potem je nesmiselno reči »v Jezusovem imenu«. Pomembno je pristno moliti v Jezusovem imenu in za njegovo slavo, ne da samo dodamo določene besede na koncu molitve. Niso pomembne besede v molitvi, ampak namen molitve. Molitev za stvari, ki so v skladu z Božjo voljo, je bistvo molitve v Jezusovem imenu.

English
Povratek na slovensko domačo stran
Kaj pomeni moliti v Jezusovem imenu?

Ugotovite, kako ...

Preživite večnost z BogomSprejmite odpuščanje z Bogom