settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je moč molitve?

Odgovor


Zmotna miselnost, da moč pripada molitvi, je zelo priljubljena. Vendar pa je v skladu s Svetim pismom moč molitve čisto preprosto sam Bog, ki sliši in suvereno odgovori na molitev, ki mu je bila darovana. Upoštevajte naslednje:

1) Gospod Bog vsemogočni lahko stori kar koli; njemu ni nič nemogoče (Evangelij po Luku 1,37).

2) Gospod Bog vabi svoje odrešene, naj molijo k njemu (Evangelij po Mateju 6,9–13). K Bogu bi morali vedno vztrajno moliti (Evangelij po Luku 18,1), z zahvaljevanjem (Pismo Filipljanom 4,6), v veri (Jakobovo pismo 1,5), v skladu z Božjo voljo (Evangelij po Mateju 6,10), za Božjo slavo (Evangelij po Janezu 14,13–14) in iz srca, spravljenega z Bogom (Jakobovo pismo 5,16).

3) Gospod Bog vsemogočni pozorno posluša molitve tistih, ki mu pripadajo. »Ko mi je bilo tesno, sem klical GOSPODA, k svojemu Bogu sem klical na pomoč. Slišal je moj glas iz svojega templja, moje vpitje je pred njegovim obličjem, prišlo je v njegova ušesa« (Psalm 18,7).

4) Gospod Bog vsemogočni posreduje v zadevah svojih ljudi, ki molijo. »Jaz sem te klical, saj me boš uslišal, o Bog« (Psalm 17,6). »Vpili so, in GOSPOD je uslišal, iz vseh njihovih stisk jih je rešil« (Psalm 34,18).

Še ena priljubljena, a zmotna miselnost obstaja, da obseg vere določa, ali bo Bog uslišal naše molitve ali ne. Vendar Gospod včasih usliši naše molitve kljub našemu pomanjkanju vere. V Apostolskih delih 12 cerkev moli za Petrovo osvoboditev iz zapora (v. 5) in Bog usliši njihovo molitev (v. 7–11). Peter gre k vratom hiše, kjer poteka molitveno srečanje, in potrka, ampak molivci na začetku nočejo verjeti, da je pred vrati res Peter. Molili so, da bi bil osvobojen, vendar niso pričakovali, da bo Bog uslišal njihove molitve.

Moč molitve ne prihaja iz nas. Moč molitve ni v posebnih besedah, ki jih izrečemo, ali v posebnem načinu, kako jih izrečemo, niti ne v tem, kako pogosto jih izrečemo. Moč molitve ne temelji na določenem delu dneva, smeri, v katero smo obrnjeni, niti na določenem položaju našega telesa. Moč molitve ne prihaja iz uporabe predmetov ali ikon ali sveč ali molka [rožnega venca]. Moč molitve prihaja od suverenega, vsemogočnega Boga, ki sliši naše molitve in odgovarja nanje izključno v skladu s svojimi božanskimi pravicami. Molitev je predpisano sredstvo vsemogočnega Boga za kristjane, da se obračajo nanj. Samo zaradi tega bi morali pričakovati vsemogočne rezultate, najsi se odloči, da bo uslišal naše prošnje tako, kot smo si predstavljali, ali pa jih bo zavrnil. Ne glede na to, kako bo posredoval glede naših molitev, je moč molitve troedini Bog Svetega pisma, h komur in po komer molimo. Samo on lahko odgovori in nam bo odgovoril v skladu s svojo popolno ljubečo, sveto, milostno, pravično in večno voljo in ob svojem času.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je moč molitve?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries