settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo o materi kristjanki?

Odgovor


Biti mati je zelo pomembna vloga, ki jo Gospod da mnogim ženam. Materi kristjanki je naročeno, naj ljubi svoje otroke (Pismo Titu 2,4–5), deloma tako, da ne bo delala sramote Gospodu in Odrešeniku, čigar ime nosi.

Otroci so Gospodov dar (Psalm 127,3–5). V Pismu Titu 2,4 je uporabljena grška beseda philoteknos za matere, ki naj ljubijo svoje otroke. Ta beseda predstavlja posebno vrsto ›materinske ljubezni‹. Ta beseda vsebuje skrb za naše otroke, vzgajanje, ljubeče sprejemanje, potešitev njihovih potreb in nežno prijateljstvo z vsakim kot z edinstvenim darom iz Božje roke.

V Božji besedi se od mater kristjank zahteva več stvari:

Razpoložljivost – zjutraj, opoldne in ponoči (Peta Mojzesova knjiga 6,6–7)

Vključenost – vzajemno delovanje, razpravljanje, premišljevanje in skupno predelovanje življenja (Pismo Efežanom 6,4)

Učenje – Svetega pisma in svetopisemskega svetovnega nazora (Psalm 78,5–6; Peta Mojzesova knjiga 4,10; Pismo Efežanom 6,4)

Usposabljanje – pomoč otroku, da razvije spretnosti in odkrije svoje prednosti (Pregovori 22,6) in duhovne darove (Pismo Rimljanom 12,3–8 in Prvo pismo Korinčanom 12)

Discipliniranje – učenje Gospodovega strahu, nenehno, ljubeče, trdno določanje meje (Pismo Efežanom 6,4; Pismo Hebrejcem 12,5–11; Pregovori 13,24; 19,18; 22,15; 23,13–14; 29,15–17)

Spodbujanje – zagotavljanje okolja nenehne besedne podpore, svoboda, da doživijo neuspeh, sprejemanje, naklonjenost, brezpogojna ljubezen (Pismo Titu 2,4; Drugo pismo Timoteju 1,7; Pismo Efežanom 4,29–32; 5,1–2; Pismo Galačanom 5,22; Prvo Petrovo pismo 3,8–9)

Zgled in integriteta – da živiš, kar govoriš, si zgled, od katerega lahko otrok »ujame« bistvo Bogu predanega življenja (Peta Mojzesova knjiga 4,9.15.23; Pregovori 10,9; 11,3; Psalm 37,18.37).

Sveto pismo nikjer ne pravi, da bi morala biti vsaka žena mati. Pravi pa, da bi morale tiste, ki jih Gospod blagoslovi, da postanejo matere, resno vzeti to odgovornost. Matere imajo edinstveno in bistveno vlogo v življenju svojih otrok. Materinstvo ni opravilo ali neprijetna naloga. Tako kot mati nosi otroka v nosečnosti, tako kot mati hrani in skrbi za otroka v otroštvu, tako imajo matere nenehno vlogo v življenju svojih otrok, najsi so adolescenti, najstniki, mladi odrasli ali celo odrasli s svojimi otroki. Čeprav se mora vloga materinstva spreminjati in razvijati, se ne bi smeli ljubezen, skrb, vzgoja in spodbuda, ki jih daje mati, nikoli končati.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo o materi kristjanki?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries