settings icon
share icon
Vprašanje

Kako lahko prepoznam lažnega učitelja/lažnega preroka?

Odgovor


Jezus nas je opozoril, da bodo prišli »lažni kristusi in lažni preroki« in skušali zavesti celo Božje izvoljene (Evangelij po Mateju 24,23–27; gl. tudi Drugo Petrovo pismo 3,3 in Judovo pismo 1,17–18). Najboljši način, kako se varovati pred krivo vero in lažnimi učitelji, je poznati resnico. Da bi opazili ponaredek, preučujte pravo stvar. Vsak vernik, ki »pravilno ravna z besedo resnice« (Drugo pismo Timoteju 2,15) in ki skrbno preučuje Sveto pismo, lahko prepozna lažno učenje. Na primer: vernik, ki je bral o delovanju Očeta, Sina in Svetega Duha v Evangeliju po Mateju 3,16–17, bo takoj podvomil v vsako učenje in vsak nauk, ki zanika troedinega Boga. Zato je prvi korak preučevanje Svetega pisma in presojanje vsega učenja glede na to, kaj pravi Sveto pismo.

Jezus je rekel: »Drevo namreč spoznamo po sadu« (Evangelij po Mateju 12,33). Ko iščemo »sad«, lahko pri vsakem učitelju uporabimo naslednje tri specifične preizkuse, da določimo pravilnost njegovega učenja:

1) Kaj ta učitelj pravi o Jezusu? V Evangeliju po Mateju 16,15–16 Jezus vpraša: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Peter odgovori: »Ti si Mesija [Kristus], Sin živega Boga,« in za ta odgovor ga Jezus blagruje. V Drugem Janezovem pismu 1,9 beremo: »Kdor gre naprej in ne ostaja v Kristusovem nauku, nima Boga; kdor pa ostaja v nauku, ima Očeta in Sina.« Z drugimi besedami, Jezus Kristus in njegovo delo odrešitve je izjemno pomembno; pazite se vsakogar, ki zanika, da je Jezus enak Bogu, ki omalovažuje Jezusovo žrtev na križu ali ki zavrača Jezusovo človeškost. Prvo Janezovo pismo 2,22 pravi: »Kdo je lažnivec, če ne tisti, ki zanika, da je Jezus Mesija [Kristus]? Antikrist je tisti, ki zanika Očeta in Sina.«

2) Ali ta učitelj oznanja evangelij? Definicija evangelija je dobra novica o Jezusovi smrti, pokopu in vstajenju, kot je pisano v Pismih (Prvo pismo Korinčanom 15,1–4). Čeprav se lepo slišijo, izjave, kot so: »Bog te ljubi«, »Bog želi, da nahranimo lačne« in »Bog želi, da si bogat«, niso celotno sporočilo evangelija. Kot svari apostol Pavel v Pismu Galačanom 1,7: »… pač pa so nekateri, ki vas begajo in hočejo Kristusov evangelij postaviti na glavo.« Nihče, niti velik oznanjevalec, nima pravice spremeniti sporočila, ki nam ga je dal Bog. »Če vam kdo oznanja evangelij, ki je drugačen od tistega, ki ste ga prejeli, naj bo preklet!« (Pismo Galačanom 1,9).

3) Ali ta učitelj kaže značajske lastnosti, ki poveličujejo Gospoda? Judovo pismo 1,11 pravi o lažnih učiteljih: »Krenili so na Kajnovo pot, zaradi zaslužka so se prepustili Bileámovi zablodi in so propadli v Korahovem uporu.« Z drugimi besedami, lažnega učitelja lahko prepoznamo po njegovi prevzetnosti (Kajn je zavrnil Božji načrt), pohlepu (Bileám je prerokoval za denar) in uporništvu (Korah se je povzdigoval nad Mojzesom). Jezus je rekel, naj se pazimo takšnih ljudi in da jih bomo spoznali po sadu (Evangelij po Mateju 7,15–20).

Za nadaljnje preučevanje preberi te svetopisemske knjige, ki so bile napisane posebej za boj proti lažnemu učenju znotraj cerkve: Pismo Galačanom, Drugo Petrovo pismo, Prvo in Drugo Janezovo pismo in Judovo pismo. Pogosto je težko odkriti lažnega učitelja/lažnega preroka. Satan se preoblači v angela luči (Drugo pismo Korinčanom 11,14), njegovi služabniki pa se preoblačijo v služabnike pravičnosti (Drugo pismo Korinčanom 11,15). Samo če bomo temeljito seznanjeni z resnico, bomo lahko prepoznali ponaredek.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako lahko prepoznam lažnega učitelja/lažnega preroka?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries