settings icon
share icon
Vprašanje

Kdo je lažni prerok ob koncu časa?

Odgovor


Lažni prerok ob koncu časa je opisan v Razodetju 13,11–15. Imenovan je tudi »druga zver« (Razodetje 16,13; 19,20; 20,10). Lažni prerok je skupaj z antikristom in satanom, ki omogoča njiju oba, tretji udeleženec te nesvete trojice.

Apostol Janez to osebo opiše in doda nekaj namigov, da bi jo lahko prepoznali, ko se bo pojavila. Prvič, pride iz zemlje. To bi lahko pomenilo, da pride iz brezna ali pekla z vsemi demoničnimi silami pekla, ki jim zapoveduje. Lahko bi pomenilo, da prihaja iz prezira vrednih razmer ter je skrit in neznan, dokler ne prihrumi na prizorišče sveta, na desnico antikrista. Janez ga prikazuje kot bitje z rogovoma, podobnima jagnjetovim, ki govori kakor zmaj. Jagnje ima namesto rogov le majhna nastavka; rogovi se mu razvijejo, ko odraste v ovna. Namesto da bi kakor antikrist imel številne glave in rogovja, s katerimi bi razkazoval, kako mogočen in divji je, lažni prerok prihaja v podobi jagnjeta, s prepričljivimi besedami, ki pri drugih vzbujajo simpatije in naklonjenost. Lahko je izjemen pridigar ali govornik; z besedami, ki se napajajo iz demonične moči, zavaja množice. Govori kakor zmaj, kar pomeni, da je njegovo sporočilo zmajevo sporočilo. V Razodetju 12,9 je zmaj prepoznan kot hudič in satan.

V Razodetju 13,12 pa beremo, kaj je naloga lažnega preroka na zemlji: prisiliti človeštvo, da bi častilo antikrista. Lažni prerok ima vso oblast antikrista, saj mu enako kakor antikristu daje moč satan. Ni jasno, ali so ljudje v čaščenje antikrista primorani ali pa so jih ta mogočna bitja tako očarala, da se jim pustijo zavesti in jih častijo po lastni volji. Druga zver uporablja znamenja in čudeže, tudi ogenj iz nebes, da bi dokazala verodostojnost obeh zveri. To morda nakazuje, da bodo ljudje padali na kolena pred njima ter častili njuno moč in sporočilo. V vrstici 13,14 nato beremo, da bodo ljudje zaradi tolikšnega zavajanja postavili malik antikrista in ga častili. Ob tem se spomnimo velikanske zlate podobe Nebukadnezarja, pred katero so se morali vsi priklanjati in jo častiti. V Razodetju 14,9–11 pa vidimo, kako strašna usoda bo doletela tiste, ki častijo podobo antikrista.

Tisti, ki bodo preživeli grozo stiske do tega trenutka, se bodo znašli pred dvema težavnima odločitvama: kdor ne bo častil podobe zveri, tega bo doletela smrt (v. 15), kdor pa jo bo častil, si bo nakopal Božjo jezo. Podoba bo nenavadna v tem, da bo lahko »spregovorila«. To ne pomeni, da bo oživela; grška beseda pneuma v tej vrstici pomeni dih ali tok zraka in torej ni enaka besedi bios, ki pomeni življenje. Pomeni pa, da bo nekako zmogla govoriti sporočilo antikrista in lažnega preroka. Podoba bo torej govorila v njunem imenu, poleg tega pa bo na smrt obsodila tiste, ki ne bodo hoteli častiti te nesvete dvojice. V našem tehnološkem svetu si takega scenarija ni težko predstavljati.

Ne glede na to, kdo bo tisti lažni prerok, je očitno, da bosta končna svetovna prevara in končni odpad od vere velika ter da bo vanju vključen ves svet. Zapeljevalci in lažni učitelji, ki jih vidimo danes, so predhodniki antikrista in lažnega preroka. Ne smemo jim nasesti. Teh lažnih učiteljev je vse polno in nas ženejo v končno satansko kraljestvo. Zato moramo zvesto oznanjati odrešujoči evangelij Jezusa Kristusa in reševati človeške duše pred prihodnjo katastrofo.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kdo je lažni prerok ob koncu časa?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries