settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je krst potreben za odrešitev? Kaj je preroditev s krstom?

Odgovor


Preroditev s krstom je prepričanje, da mora biti človek krščen, da bi bil ponovno rojen in odrešen od greha. Sveto pismo jasno uči, da je krst pomemben in potreben korak poslušnosti za kristjana, vendar kategorično zavrača, da bi bil krst ali katero koli drugo versko dejanje nujno potrebno za odrešitev. Sveto pismo uči, da bi moral biti vsak kristjan krščen s potopom celega telesa v vodo. Krst (potopitev v vodo) ponazarja vernikovo poistovetenje s Kristusovo smrtjo, pokopom in vstajenjem. Pismo Rimljanom 6,3–4 pravi: »Ali mar ne veste, da smo bili vsi, ki smo bili krščeni v Kristusa Jezusa, krščeni v njegovo smrt? S krstom smo bili torej skupaj z njim pokopani v smrt, da bi prav tako, kakor je Kristus v moči Očetovega veličastva vstal od mrtvih, tudi mi stopili na pot novosti življenja.« Dejanje potopa v vodo ponazarja in poistoveti verujočega s smrtjo in pokopom s Kristusom. Dejanje, ko verujoči pride iz vode, predstavlja Kristusovo vstajenje in vernikovo novo, večno življenje v Kristusu.

Če za odrešitev zahtevamo karkoli poleg vere v Jezusa Kristusa, to vodi v protikrščansko krivoverstvo, ki temelji na delih. Če bi dodali karkoli k evangeliju, bi to pomenilo, da Jezusova smrt na križu ni bila dovolj, da kupi našo odrešitev. Če bi rekli, da se moramo očistiti s krstom, da bi bili odrešeni, bi to pomenilo, da moramo Kristusovi smrti dodati svoja dobra dela in poslušnost. To bi bilo neposredno zanikanje popolne zadostnosti Kristusove smrti na križu, s katero nam je pridobil spravo. Samo Jezusova smrt je plačala kazen za naše grehe (Pismo Rimljanom 5,8; Drugo pismo Korinčanom 5,21). Jezusovo plačilo za naše grehe nam je pripisano samo po milosti preko vere (Evangelij po Janezu 3,16; Apostolska dela 16,31; Pismo Efežanom 2,8–9). Zato je krst pomemben in potreben korak poslušnosti PO preroditvi, vendar ni nujen ZA preroditev.

Da, obstaja nekaj vrstic, za katere se zdi, da govorijo, da je krst nujno potreben za odrešitev. Ker pa nam Sveto pismo tako jasno govori, da odrešitev prejmemo samo po milosti, samo po veri, samo v Kristusu, samo za Božjo slavo (Evangelij po Janezu 3,16; Pismo Efežanom 2,8–9; Pismo Titu 3,5; Pismo Rimljanom 8,29–30), mora obstajati drugačna razlaga tistih vrstic. Sveto pismo ne nasprotuje Svetemu pismu. Svetopisemsko judovstvo je predpisovalo veliko obrednih krstov, ki so simbolizirali vidike zavezne čistosti. Poganske prozelite [nove privržence vere] so krstili, da bi simbolizirali njihovo spreobrnitev v judovstvo. Krst je bil sredstvo javnega prikaza verske spreobrnitve in obredne zavezne čistosti. Tisti, ki se niso hoteli krstiti, so s tem pokazali, da ne verujejo resnično. Ko je torej ta praksa izražena v Novi zavezi krščanstva, je bila misel na nekrščenega vernika nezaslišana. Ko nekdo trdi, da veruje v Kristusa, a ga je sram oznaniti svojo vero z javnim krstom, je to pokazatelj, da nima prave odrešujoče vere. Resničen kristjan rade volje uboga GOSPODA, tako da se čim prej krsti, v skladu s Svetim pismom (Apostolska dela 2,37-41. 16,30-33).

Če je krst potreben za odrešitev, zakaj bi bil Pavel rekel: »Hvala Bogu, da nisem krstil nobenega izmed vas razen Krispa in Gaja« (Prvo pismo Korinčanom 1,14)? Zakaj bi bil rekel: »Kristus me namreč ni poslal krščevat, ampak oznanjat evangelij, in sicer ne z modrostjo besede, da se Kristusov križ ne izvotli« (Prvo pismo Korinčanom 1,17)? Res je, da v tem odlomku Pavel nasprotuje razprtijam, ki so mučile korintsko cerkev. Vendar, kako bi bil Pavel lahko rekel: »Hvala Bogu, da nisem krstil …,« če bi bil krst potreben za odrešitev? Če je krst potreben za odrešitev, bi bil Pavel dobesedno rekel: »Hvala Bogu, da niste bili odrešeni« in »Kristus me ni poslal reševat …« To bi bila za Pavla neverjetno nesmiselna izjava. Poleg tega pa, ko Pavel natančno orisuje evangelij (Prvo pismo Korinčanom 15,1–8), zakaj ne omenja krsta? Če je krst pogoj za odrešitev, kako bi ga lahko bil pri predstavitvi evangelija pozabil omeniti?

Preroditev s krstom ni svetopisemska miselnost. Krst ne rešuje pred grehom, temveč pred slabo vestjo. V Prvem Petrovem pismu 3,21 je Peter jasno učil, da krst ni slovesno dejanje telesnega očiščenja, ampak zaobljuba dobre vesti do Boga. Krst je zunanji telesni simbol, ki kaže, kaj se je že zgodilo duhovno in v notranjosti v življenju tistih, ki so že sprejeli Kristusa za Odrešenika in Gospoda (Pismo Rimljanom 6,3–7; Pismo Galačanom 3,26–27; Pismo Kološanom 2,9–12). Čeprav krst ni pogoj za odrešitev, je pomemben in potreben korak poslušnosti, za katerega Sveto pismo uči, naj ga naredi vsak pravi kristjan. Če bi učili drugače, bi bil to napad na popolno zadostnost smrti in vstajenja Jezusa Kristusa.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je krst potreben za odrešitev? Kaj je preroditev s krstom?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries