settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je krst v Svetem Duhu?

Odgovor


Krst v Svetem Duhu lahko definiramo kot dogodek, ko v trenutku odrešitve vernik po Božjem Duhu postane eno s Kristusom in eno z drugimi verniki v Kristusovem telesu. Prvo pismo Korinčanom 12,12–13 je osrednji odlomek v Svetem pismu, ki govori o krstu v Svetem Duhu: »V enem Duhu smo bili namreč mi vsi krščeni v eno telo, naj bomo Judje ali Grki, sužnji ali svobodni, in vsi smo pili enega Duha« (Prvo pismo Korinčanom 12,13). Čeprav Pismo Rimljanom 6,1–4 ne omenja specifično Božjega Duha, opisuje položaj vernika pred Bogom v jeziku, ki je podoben kot v odlomku iz Prvega pisma Korinčanom: »Kaj bomo torej rekli? Naj vztrajamo v grehu, da se pomnoži milost? Nikakor ne. Le kako bomo mi, ki smo odmrli grehu, mogli še živeti v njem? Ali mar ne veste, da smo bili vsi, ki smo bili krščeni v Kristusa Jezusa, krščeni v njegovo smrt? S krstom smo bili torej skupaj z njim pokopani v smrt, da bi prav tako, kakor je Kristus v moči Očetovega veličastva vstal od mrtvih, tudi mi stopili na pot novosti življenja.«

Potrebna so naslednja dejstva, da nam pomagajo utrditi naše razumevanje krsta v Svetem Duhu: Prvič, Prvo pismo Korinčanom 12,13 jasno pove, da smo bili vsi krščeni, tako kot smo vsi pili enega Duha (prisotnost Duha). Drugič, nikjer v Svetem pismu se vernikom ne naroča, naj bodo krščeni v ali po Svetem Duhu ali naj kakorkoli iščejo krst Svetega Duha. To kaže, da imajo vsi verniki to izkušnjo. Tretjič, kaže, da se Pismo Efežanom 4,5 nanaša na krst v Svetem Duhu. Če je temu tako, je krst v Svetem Duhu resničnost za vsakega vernika, tako kot sta »ena vera« in »en Oče«.

Če povzamemo, naredi krst v Svetem Duhu dvoje: 1) pridruži nas Kristusovemu telesu, 2) živo prikaže naše križanje skupaj s Kristusom. Ker smo v njegovem telesu, to pomeni, da smo vstali z njim in stopili na pot novosti življenja (Pismo Rimljanom 6,4). Zato bi morali uporabljati svoje duhovne darove, da bi telo pravilno delovalo, kot je omenjeno v besedilu Prvega pisma Korinčanom 12,13. Izkušnja krsta v enem Duhu predstavlja osnovo za ohranjanje enotnosti cerkve, kot pravi vrstica Pismo Efežanom 4,5. Ker smo združeni s Kristusom v njegovi smrti, pokopu in vstajenju po krstu v Svetem Duhu, je to osnova za našo ločenost od moči prisotnega greha in za našo hojo v novosti življenja (Pismo Rimljanom 6,1–10; Pismo Kološanom 2,12).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je krst v Svetem Duhu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries