settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je krščanski svetovni nazor?

Odgovor


»Svetovni nazor« se nanaša na obširno zaznavanje sveta z vrste specifičnih, a pogosto domnevanih predpostavk. »Krščanski svetovni nazor« je obširno zaznavanje sveta na podlagi Svetega pisma. Posameznikov svetovni nazor je njegova »širša slika«, soglasje vseh njegovih prepričanj o svetu. To je njegov način razumevanja resničnosti. Človekov svetovni nazor je osnova za sprejemanje vsakodnevnih odločitev in je zato izredno pomemben.

Jabolko, ki je na mizi, vidi več ljudi. Botanik, ki gleda jabolko, ga razvrsti v razred. Umetnik vidi tihožitje in ga naslika. Zelenjadar vidi dobiček in ga vpiše med zaloge. Otrok vidi kosilo in ga poje. Kako gledamo na neko situacijo, je odvisno od tega, kako gledamo na svet kot celoto. Vsak svetovni nazor, krščanski in nekrščanski, se ukvarja z vsaj naslednjimi tremi vprašanji:

1) Od kod smo prišli? (in zakaj smo tukaj?)
2) Kaj je narobe s svetom?
3) Kako ga lahko popravimo?

Prevladujoči svetovni nazor danes je naturalizem, ki takole odgovarja na zgornja tri vprašanja: 1) Smo produkt naključnih dejanj narave brez pravega namena. 2) Ne spoštujemo narave, kot bi jo morali. 3) Svet lahko rešimo z ekologijo in ohranjanjem. Naturalističen svetovni nazor ustvarja mnogo sorodnih filozofij, kot so moralni relativizem, eksistencializem, pragmatizem in utopizem.

Krščanski svetovni nazor, po drugi strani, odgovarja na ta tri vprašanja svetopisemsko: 1) Smo Božje stvarstvo, ustvarjeni, da vladamo svetu v občestvu z Bogom (Prva Mojzesova knjiga 1,27–28; 2,15). 2) Grešili smo proti Bogu in podvrgli ves svet prekletstvu (Prva Mojzesova knjiga 3). 3) Sam Bog nas je odkupil, ko je žrtvoval svojega Sina, Jezusa Kristusa (Prva Mojzesova knjiga 3,15; Evangelij po Luku 19,10), in bo nekega dne obnovil stvarstvo v prejšnje popolno stanje (Izaija 65,17–25). Krščanski svetovni nazor nas vodi v vero v moralne absolute, inteligenten načrt, čudeže, človeško izprijenost in dostojanstvo ter gotovost odrešitve, posvetitev in poveličanje vseh, ki pripadajo Bogu v Jezusu Kristusu.

Pomembno si je zapomniti, da je svetovni nazor zelo kompleksen. Vpliva na vsako področje življenja, od denarja do moralnosti, od politike do umetnosti. Pravo krščanstvo je več kot skupek idej, ki naj bi jih uporabljali v cerkvi. Krščanstvo, kakršnega uči Sveto pismo, je že samo svetovni nazor. Sveto pismo nikoli ne razlikuje med »verskim« in »posvetnim« življenjem; krščansko življenje je edino življenje, ki obstaja. Jezus je sam zase rekel, da je »pot, resnica in življenje« (Evangelij po Janezu 14,6), in s tem zase trdi, da je edini pravilni svetovni nazor.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je krščanski svetovni nazor?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries