settings icon
share icon
Vprašanje

Krščanski post – kaj pravi Sveto pismo?

Odgovor


Sveto pismo ne zapoveduje kristjanom, naj se postijo. Bog tega ne prosi in ne zahteva od kristjanov. Obenem pa Sveto pismo predstavlja post kot nekaj dobrega, koristnega in dobrodejnega. Knjiga Apostolska dela opisuje vernike, ki so se postili pred pomembnimi odločitvami (Apostolska dela 13,2; 14,23). Post in molitev sta pogosto povezana (Evangelij po Luku 2,37; 5,33). Prepogosto je v središču posta odrekanje hrani. Namen posta pa naj bi bil, da odvrnemo oči s stvari tega sveta, da bi se lahko popolnoma osredotočili na Boga. Post je način, kako pokažemo Bogu, in sebi, da smo resni glede našega odnosa z njim. Post nam pomaga pridobiti novo gledanje in obnovljeno zanašanje na Boga.

Čeprav je post v Svetem pismu skoraj vedno odrekanje hrani, obstajajo še drugi načini posta. Vse, čemur se začasno odpovemo, da bi osredotočili svojo pozornost na Boga, se lahko šteje za post (Prvo pismo Korinčanom 7,1–5). Post bi moral biti omejen na določen čas, še posebej, ko se odrečemo hrani. Daljša obdobja brez hrane lahko škodujejo telesu. Namen posta ni kaznovati meso, ampak ponovno usmeriti pozornost k Bogu. Post tudi naj ne bo »metoda hujšanja«. Namen svetopisemskega posta ni shujšati, ampak pridobiti globlje občestvo, skupnost z Bogom. Vsak se lahko posti, vendar se nekateri ne morejo odreči hrani (na primer sladkorni bolniki). Vsak se lahko začasno odpove nečemu, da bi se približal Bogu.

Ko odvrnemo oči s stvari sveta, lahko bolj uspešno posvetimo svojo pozornost Kristusu. Post ni način, s katerim bi pripravili Boga do tega, kar hočemo. Post spreminja nas, ne Boga. Post ni način, s katerim bi delovali bolj duhovno kot drugi. Post se opravlja v duhu ponižnosti in z veselim odnosom. Evangelij po Mateju 6,16–18 pravi: »Kadar se postite, se ne držite čemerno kakor hinavci; kazijo namreč svoje obraze, da pokažejo ljudem, kako se postijo. Resnično, povem vam: Dobili so svoje plačilo. Kadar pa se ti postiš, si pomazili glavo in umij obraz. Tako ne boš pokazal ljudem, da se postiš, ampak svojemu Očetu, ki je na skritem. In tvoj Oče, ki vidi na skritem, ti bo povrnil.«

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Krščanski post – kaj pravi Sveto pismo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries