settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj Sveto pismo pravi o legalizmu?

Odgovor


Besede »legalizem« v Svetem pismu ne najdemo. To je izraz, s katerim kristjani poimenujejo napačno ali zmotno doktrinarno stališče, po katerem imajo pri doseganju tako odrešenja kot duhovne rasti veliko vlogo pravila in predpisi. Legalisti verjamejo v strogo, dobesedno upoštevanje pravil in predpisov ter le-to zahtevajo. Takšno doktrinarno stališče je povsem nasprotno pojmu milosti. Privrženci legalizma pogosto ne razumejo prave vloge postave, zlasti starozavezne Mojzesove postave: ta mora biti naša učiteljica ali »vzgojiteljica«, ki nas privede h Kristusu (Pismo Galačanom 3,24).

Zgodi se, da so celo iskreno verujoči ljudje legalisti. Vendar nas Sveto pismo uči, da bodimo drug do drugega milostni: »Slabotnega v veri sprejemajte medse, ne da bi presojali njegove pomisleke.« (Pismo Rimljanom 14,1) Žal obstajajo ljudje, katerih prepričanja v zvezi z nebistvenimi doktrinami so tako močna, da drugače misleče odganjajo iz svojega občestva, ne da bi jim sploh dovolili izraziti drugačno stališče. Tudi to je legalizem. Številni legalistični kristjani danes zmotno zahtevajo od drugih, da brezpogojno upoštevajo njihove svetopisemske interpretacije in celo njihova izročila. Nekateri ljudje na primer menijo, da je človek poduhovljen, če zgolj ne kadi, ne pije alkohola, ne pleše, ne hodi v kino itd. Vendar izogibanje temu ni zagotovilo za duhovnost.

Apostol Pavel nas v Pismu Kološanom 2,20–23 svari pred legalizmom: »Če ste torej s Kristusom odmrli prvinam sveta, zakaj bi si dali prepovedovati, kakor da še živite posvetno: ›Ne prijemaj, ne okušaj, ne dotikaj se!‹ Saj mora vse to izginiti z uporabo. To so človeške zapovedi in nauki. S svojo umišljeno pobožnostjo, ponižnostjo in strogostjo do telesa dajejo te reči sicer vtis modrosti, a dejansko niso za drugo, kot da gódijo mesu.« Morda se nam legalisti zdijo pravični in poduhovljeni – vendar z legalizmom ne uresničujemo Božjega načrta, saj je to zunanje delovanje namesto notranje spremembe.

Pásti legalizma se izognemo, če se oklenemo besed apostola Janeza: »Postava je bila namreč dana po Mojzesu, milost in resnica pa je prišla po Jezusu Kristusu.« (Evangelij po Janezu 1,17) Poleg tega moramo biti milostni, predvsem do bratov in sester v Kristusu. »Kdo si ti, da sodiš tujega služabnika? Naj stoji ali pade, to je stvar njegovega gospodarja. Vendar pa bo stal, saj je Gospod dovolj močan, da ga postavi.« (Pismo Rimljanom 14,4) »In ti, zakaj sodiš svojega brata? Ali pa ti, zakaj zaničuješ svojega brata? Saj bomo vendar vsi stopili pred Božji sodni stol.« (Pismo Rimljanom 14,10)

A tu je potrebno opozorilo. Drži, da moramo biti milostni drug do drugega in strpni v nesoglasjih glede spornih vprašanj; ne smemo pa sprejemati herezije. Sveto pismo nas opominja, da se bojujmo za vero, ki je bila enkrat za vselej izročena svetim (Judovo pismo 1,3). Če imamo pred očmi te smernice in jih uresničujemo v ljubezni in usmiljenju, bomo varni tako pred legalizmom kot pred herezijo. »Ljubi, ne zaupajte vsakemu duhu, ampak duhove preizkušajte, ali so od Boga, kajti veliko lažnih prerokov je prišlo v svet.« (Prvo Janezovo pismo 4,1)

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj Sveto pismo pravi o legalizmu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries