Ali Bog danes še vedno daje ljudem videnja?


Vprašanje: Ali Bog danes še vedno daje ljudem videnja? Ali naj kristjani pričakujejo, da bodo videnja del njihovih krščanskih izkušenj?

Odgovor:
Ali bi lahko Bog danes dal ljudem videnja? Da! Ali jih Bog danes daje ljudem? Mogoče. Ali naj pričakujemo, da bomo prejeli videnje? Ne. Ali naj pričakujemo, da so videnja nekaj običajnega? Ne. Kot je zapisano v Svetem pismu, je Bog govoril majhnemu številu ljudi malokrat v videnjih. Primeri so Jožef, Jakobov sin; Jožef, Marijin mož; Salomon; Izaija; Ezekiel; Daniel; Peter in Pavel. Prerok Joel je napovedal izlitje videnj in to se je izpolnilo v Apostolskih delih, v 2. poglavju.

Biti moramo previdni, kar se tiče videnj. Zavedati se moramo, da je Sveto pismo dokončano in da nam govori vse, kar moramo vedeti za pobožno življenje (Drugo pismo Timoteju 3,16–17). Pričevanje Svetega pisma je, da je Jezus Božja dokončna beseda za nas (Pismo Hebrejcem 1,1–3). Namesto da bi izpolnjevali Kristusovo zapoved učencem, naj ljubijo drug drugega, se nekateri ponašajo s svojimi »videnji« kot z znamenjem prave pobožnosti (Pismo Kološanom 2,18). Skupaj s čaščenjem angelov in z asketizmom so takšne stvari v nasprotju s pobožnim mišljenjem, saj zanikajo, da je le Jezus dovolj za resnično pobožnost (v. 1–15).

Ključna resnica je, da če bi Bog dal videnje, bi se popolnoma ujemalo s tem, kar je že razodel v svoji besedi. Tako so v najboljšem primeru, kot sredstvo razodetja, videnja odveč. Videnja nimajo enake ali večje avtoritete kot Božja beseda. Božja beseda je naša edina avtoriteta za krščansko vero in prakso. Če verjamete, da vam je Bog dal videnje, temeljito preiščite Božjo besedo (Sveto pismo) in se prepričajte, da se vsaka najmanjša podrobnost vašega videnja točno in popolnoma ujema s Svetim pismom. Ne sme biti popolnoma nobenega neujemanja ali razhajanja. Molite za modrost in razumnost (Jakobovo pismo 1,5). Potem bodite poslušni videnju točno tako, kot se ujema s Svetim pismom. Kadar je v Svetem pismu nekdo prosil Boga, naj mu razloži pomen videnja, je Bog poskrbel, da je bil temu človeku pomen razložen (Daniel 8,15–17). Če vam je pomen vašega videnja nejasen, je to gotovo znamenje, da ni bilo od Boga. Vrnite se k preučevanju Svetega pisma, molitvi, služenju in skupnosti v vaši lokalni cerkvi, ki veruje v Sveto pismo.

English
Povratek na slovensko domačo stran
Ali Bog danes še vedno daje ljudem videnja?

Ugotovite, kako ...

Preživite večnost z BogomSprejmite odpuščanje z Bogom