settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je pomen krščanske odkupitve?

Odgovor


Vsak potrebuje odkupitev [odrešitev]. Naše naravno stanje je suženjstvo greha pod oblastjo teme, ki vodi v obsodbo in krivdo: »saj so vsi grešili in so brez Božje slave« (Pismo Rimljanom 3,23). Kristusova odkupitev osvobodi grešnika, ki se pokesa, krivde in obsodbe, saj smo »opravičeni … zastonj po njegovi milosti, prek odkupitve v Kristusu Jezusu« (Pismo Rimljanom 3,24).

Prednosti odkupitve vključujejo večno življenje (Razodetje 5,9–10), odpuščanje grehov (Pismo Efežanom 1,7), pravičnost (Pismo Rimljanom 5,17), svobodo od prekletstva postave (Pismo Galačanom 3,13), posvojitev v Božjo družino (Pismo Galačanom 4,5), osvoboditev iz suženjstva greha (Pismo Titu 2,14; Prvo Petrovo pismo 1,14–18), mir z Bogom (Pismo Kološanom 1,18–20) in prebivanje Svetega Duha v kristjanu (Prvo pismo Korinčanom 6,19–20). Biti odkupljen torej pomeni, da ti je odpuščeno (da ti je Bog oprostil), da si svet (izbran za Boga), opravičen (spravljen z Bogom), svoboden (nič več v suženjstvu greha), posvojen (rešen in ljubljen od Boga) in spravljen (v miru z Bogom). Gl. tudi Psalm 130,7–8; Evangelij po Luku 2,38 in Apostolska dela 20,28.

Izraz odkupiti se je uporabljal specifično za nakup sužnjeve svobode. Uporaba tega izraza za Kristusovo smrt na križu veliko pove. Da je Jezus »odkupil« svoje ljudstvo, pomeni, da je bilo naše prejšnje stanje suženjstvo. Bog je kupil svobodo za tiste v Kristusu in nič več nismo v suženjstvu greha ali starozavezne postave. Ta prenesena uporaba »odkupitve« je učenje Pisma Galačanom 3,13 in 4,5.

S svetopisemsko realnostjo odkupitve je povezana beseda odkupnina. Jezus je plačal ceno za našo osvoboditev od greha in njegovih posledic (Evangelij po Mateju 20,28; Prvo pismo Timoteju 2,6). Njegova smrt je bila odkupnina (zamenjava), ki je osvobodila verujoče iz smrti v življenje. Bog je odkupil tiste, ki so v Kristusu, po odpuščanju grehov, ker nas je osvobodil iz oblasti teme in nas prestavil v kraljestvo svojega ljubljenega Sina (Pismo Kološanom 1,13–14).

Nebeške ulice bodo polne nekdanjih jetnikov, ki so – po nobeni svoji zaslugi – odkupljeni, jim je bilo odpuščeno in so svobodni. Nekdanji sužnji greha so spremenjeni v svete. Nič čudnega, da bomo peli novo pesem – pesem hvale Odkupitelju, ki je bil ubit namesto nas (Razodetje 5,9). Bili smo sužnji greha, upravičeno obsojeni na večno ločenost od Boga. Jezus je milostno plačal odkupnino, da nas odkupi, zaradi česar smo osvobojeni suženjstva greha in rešeni pogubnih večnih posledic tega greha.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je pomen krščanske odkupitve?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries