settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je krščanska meditacija?

Odgovor


V Psalmu 19,15 beremo: »Naj ti bodo v veselje izreki mojih ust, premišljanje mojega srca pred tvojim obličjem, GOSPOD, moja skala, moj rešitelj.« Kaj je torej to krščansko »premišljanje«, tj. krščanska meditacija, in kako naj bi kristjani premišljevali/meditirali? Beseda meditacija ima žal pogosto prizvok mistike. Nekateri si pod meditacijo predstavljajo »praznjenje« svojega uma, medtem ko sedijo v nenavadni drži. Drugim to pomeni povezovanje z duhovnim svetom okrog nas. Takšno pojmovanje nikakor ne velja za krščansko meditacijo.

Krščanska meditacija nima nič opraviti s praksami, ki izhajajo iz vzhodnjaškega misticizma, poganstva, spiritizma itn. Takšne prakse vključujejo t. i. lectio divina, transcendentalno meditacijo in številne druge prakse, ki jih imenujemo kontemplativna molitev. V temelju teh praks tiči nevarna predpostavka, da moramo poleg Božje besede, Svetega pisma, tudi »slišati Božji glas«. Napaka je, če Božjega glasu ne iščemo v njegovi besedi, temveč prek osebnega, zunajbibličnega razodetja s pomočjo meditacije. Nekatere cerkve so polne ljudi, ki zmotno mislijo, da slišijo »besedo od Gospoda« in so pri tem pogosto drug z drugim v protislovju, zaradi česar v cerkvah vedno znova prihaja do razprtij. Kristjani ne smejo zmanjševati pomena Božje besede, Svetega pisma, ki je »navdihnjeno od Boga in koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti, da bi bil Božji človek popoln in pripravljen za vsako dobro delo« (Drugo pismo Timoteju 3,16–17). Sveto pismo nas povsem zadostno usposablja za vsako dobro delo; od kod torej stališče, da namesto Pisma ali poleg njega potrebujemo mistično izkustvo?

Krščanska meditacija mora temeljiti izključno na Božji besedi – na 66 knjigah Svetega pisma – in na tem, kar Pismo razodeva o Bogu. To je ugotovil že David: pravi, da je blagoslovljen, kdor »se veseli v GOSPODOVI postavi in premišljuje njegovo postavo podnevi in ponoči« (Psalm 1,2). Krščanska meditacija je aktiven kognitivni proces, pri katerem se posvečamo proučevanju Svetega pisma, se z njegovo vsebino obračamo nazaj k Bogu v molitvi in ga prosimo, da bi nam razsvetlil um po Svetem Duhu, ki prebiva v nas in nas bo uvedel v vso resnico (Evangelij po Janezu 16,13). Ta svetopisemska meditacija ima za posledico praktično uresničevanje resnice, s tem ko smo poslušni Svetemu pismu kot vrhovni avtoriteti na področju vere in našega vsakodnevnega življenja in delovanja. Takšna krščanska meditacija vodi v duhovno rast in zorenje v vsem, kar je povezano z Bogom, saj nas ta po svojem Svetem Duhu uči svoje besede.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je krščanska meditacija?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries