settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je krščanska etika?

Odgovor


Bistvo krščanske etike je dobro povzeto v Pismu Kološanom 3,1–6: »Če ste torej vstali s Kristusom, iščite to, kar je zgoraj, kjer je Kristus, sedeč na Božji desnici. Mislite na to, kar je zgoraj, ne na to, kar je na zemlji. Kajti umrli ste in vaše življenje je skrito s Kristusom v Bogu. Ko se bo prikazal Kristus, vaše življenje, tedaj se boste tudi vi prikazali z njim v slavi. Zato omrtvite v sebi to, kar teži k zemlji: nečistovanje, nečistost, strastnost, hudobno poželenje in slo po čim večjem imetju, ki je toliko kot malikovanje. Zaradi tega prihaja Božja jeza na sinove nepokorščine […]«

Sveto pismo je seveda več kot zgolj seznam ukazov in prepovedi; po drugi strani pa v njem najdemo natančna navodila, kako živeti. Pismo vsebuje vso potrebno vednost o tem, kako živeti posvečeno in pobožno. Ne daje sicer napotkov kar za vse življenjske situacije, v katerih se bomo znašli. Kako lahko torej zadošča v vseh etičnih dilemah, s katerimi se soočamo? Tu nastopi krščanska etika.

Etiko opredeljujemo kot sklop moralnih načel, proučevanje moralnosti. Krščanska etika so potemtakem načela, izpeljana iz svetopisemske vere, ki nas vodijo v našem ravnanju. Sveto pismo ne obravnava vsake morebitne situacije v našem življenju posebej, vendar so njegova načela za nas merilo ravnanja v situacijah, o katerih Pismo izrecno ne govori.

Ne govori na primer izrecno o jemanju nedovoljenih drog. A na podlagi načel, ki jih izvemo iz Svetega pisma, vemo, da je to narobe. Pismo na primer pravi, da je naše telo tempelj Svetega Duha in da moramo v telesu poveličevati Boga (Prvo pismo Korinčanom 6,19–20). Če vemo, da nedovoljene droge telesu vsestransko škodijo, vemo, da bi z jemanjem drog škodovali templju Svetega Duha. To pa nikakor ni poveličevanje Boga. Sveto pismo nam tudi govori, da se moramo podrejati oblastem, ki jih je postavil sam Bog (Pismo Rimljanom 13,1). Ker z jemanjem nedovoljenih drog kršimo zakon, bi jemati droge pomenilo nepodrejanje oblastem in zato upornost proti Bogu. Ali to pomeni, da bi bilo z jemanjem drog vse v redu, če bi uporaba drog postala zakonita? Ne, saj bi s tem še vedno kršili prvo načelo, kar je neetično.

Če kristjani upoštevamo načela, ki jih uči Sveto pismo, lahko prepoznamo etični vidik v kateri koli situaciji. V nekaterih primerih je to preprosto – kot na primer pri pravilih krščanskega življenja v Pismu Kološanom 3. V nekaterih primerih pa se moramo bolj poglobiti. Redno proučevanje Božje besede skupaj z molitvijo nam je v veliko pomoč pri odkrivanju in upoštevanju etičnih načel. Sveti Duh prebiva v vseh verujočih in del njegove vloge je ta, da nas uči živeti skladno s Svetim pismom. »Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal.« (Evangelij po Janezu 14,26) »Kar pa zadeva vas: maziljenje, ki ste ga dobili od njega, ostaja v vas in zato ni treba, da vas kdo uči. Kakor vas njegovo maziljenje uči o vsem in je resnično in ni laž, tako ostajajte v njem, kakor vas je poučilo.« (Prvo Janezovo pismo 2,27) Ko torej proučujemo Pismo in o tem molimo, nas Svetu Duh vodi in uči. Razkriva nam svetopisemska načela, ki jih moramo upoštevati v posameznih situacijah.

Čeprav torej Božja beseda ne daje navodil za ravnanje v prav vsaki možni situaciji, pa je povsem zadostna, da se lahko iz nje učimo posvečenega življenja. V večini primerov jasno in izrecno navaja, kaj je primeren odziv ali dejanje. Pri etičnih vprašanjih, glede katerih Pismo ne navaja izrecnih navodil, se moramo držati svetopisemskih načel. Ko proučujemo Sveto pismo – in se ob tem v molitvi zanašamo na Svetega Duha – nas Duh uči, kako upoštevati svetopisemska etična načela, da bomo živeli, kot mora živeti kristjan.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je krščanska etika?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries