settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je krščanska duhovnost?

Odgovor


Ko smo znova rojeni, prejmemo Svetega Duha, ki prebiva v nas, s tem ko nas je zaznamoval s svojim pečatom za dan odkupitve (Pismo Efežanom 1,13; 4,30). Jezus je obljubil, da nas bo Sveti Duh uvedel v vso resnico (Evangelij po Janezu 16,13). To vodstvo je služba Svetega Duha, ki prebiva v nas in Sveto pismo aplicira na naše življenje. Ko Sveti Duh Sveto pismo aplicira na vest verujočega, je ta soočen z odločitvijo, ali bo svojo voljo podredil nadzoru Duha. Resnično krščansko duhovnost merimo po tem, koliko na novo rojeni kristjan dovoljuje Svetemu Duhu, da vodi in usmerja njegovo življenje v skladnost s svetopisemskimi nauki.

Apostol Pavel verujočim naroča, da naj jih napolnjuje Sveti Duh: »In ne opijanjajte se z vinom, v čemer je razbrzdanost, temveč naj vas napolnjuje Duh: ...« (Pismo Efežeanom 5,18) Dovršni glagol »napolnjuje« poudarja nenehnost; vidimo tudi, da je tisti, ki napolnjuje, Duh, medtem ko je človekova vloga pasivna. To pomeni, da moramo Duhu preprosto dovoliti, da nas vodi, namesto da podlegamo željam lastne mesene narave. V odlomku opazimo Pavlovo primerjavo: kadar je kdo pijan, ga »vodi« vino – nerazločno govori, negotovo hodi in ima okrnjeno zmožnost presoje. Podobno kot lahko pri človeku na podlagi njegovega vedenja opazimo pijanost, opazimo tudi lastnosti na novo rojenega kristjana, ki ga vodi Sveti Duh. Te lastnosti so navedene v Pismu Galačanom 5,22–23, kjer so imenovane »sad Duha«. Opredeljujejo resnično krščansko duhovnost, ki jo ustvarja Duh; ta deluje v verujočem in prek njega. Te lastnosti niso zgolj plod lastnih prizadevanj. Na novo rojen kristjan bo govoril izgrajujoče (resnica v ljubezni) ter živel in ravnal skladno z etičnimi načeli (svetopisemska moralnost) in svetopisemskim svetovnim nazorom; vse to je posledica preobrazujoče moči Svetega Duha, ki prebiva v njem.

Krščanska duhovnost zato zahteva, da se vsakodnevno predajamo celostni svetopisemski modrosti, v podrejanju Svetemu Duhu, ki prebiva v nas. Duhovnost vidimo pri verujočem, ki duhovno zori, s tem ko dnevno bere Sveto pismo, moli, evangelizira, se udeležuje bogoslužja, slavi, opravlja duhovniško službo (vsak pravi kristjan je duhovnik – Prvo Petrovo pismo 2,9), izpoveduje grehe in se kesa. Iz duhovnosti se porodi zavestno občestvo s Kristusovim Duhom, ki v procesu postopnega posvečevanja kar se da zmanjšuje mesenost in greh. Duhovnost se poglablja, ko verujoči zori v milosti, s tem ko se vztrajno podreja delovanju Svetega Duha.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je krščanska duhovnost?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries