settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je krščanska demonologija?

Odgovor


Demonologija je proučevanje demonov. Krščanska demonologija je proučevanje tega, kar Sveto pismo uči o demonih. Demonologija je tesno povezana s proučevanjem angelov. Krščanska demonologija proučuje, kaj so demoni in kako nas napadajo. Satan in njegovi demoni so padli angeli, prava osebna bitja, ki se bojujejo proti Bogu, svetim angelom in človeštvu. Krščanska demonologija nam pomaga, da se varujemo satana, njegovih podanikov in njihovih zlobnih nakan. To so nekatera pomembna vprašanja, ki jih obravnava krščanska demonologija:

Kaj Sveto pismo pravi o demonih? Sveto pismo nakazuje, da so demoni padli angeli: angeli, ki so se skupaj s satanom uprli Bogu. Satan in njegovi demoni zdaj hočejo prevarati in uničiti vse, ki sledijo Bogu in ga častijo.

Kako, zakaj in kdaj je satan odpadel iz nebes? Satan je iz nebes odpadel zaradi greha ošabnosti, ki ga je privedel do upora proti Bogu. V Svetem pismu ne piše, kdaj točno se je to zgodilo. Mogoče je, da se je zgodilo zunaj časa, kakor ga poznamo, torej pred stvarjenjem časa in prostora.

Zakaj je Bog nekaterim angelom dovolil grešiti? Angeli, ki so padli in postali demoni, so imeli svobodno voljo in so se tako odločili sami. Bog ni nobenega angela silil v greh ali spodbujal h grehu. Grešili so po lastni svobodni volji. Zato si zaslužijo večno Božjo jezo.

Ali se lahko zgodi, da postane kristjan obseden z demonom? Trdno smo prepričani, da kristjan ne more postati obseden z demonom. Menimo, da obsedenost z demonom ni isto kot stiska zaradi demonskega zatiranja in vpliva.

Ali v današnjem svetu delujejo demonski duhovi? Vemo, da »hudič hodi okrog kakor rjoveč lev in išče, koga bi požrl« (1 Peter 5,8), in vemo, da hudič ni vseprisoten. Torej je smiselno domnevati, da v svet pošilja demone, ki opravljajo njegovo delo na tem svetu.

Kdo ali kaj so bili »velikani«? Velikani so bili potomci Božjih sinov in človeških hčera (1 Mojzes 6,1–4). Glede tega, kdo so bili »Božji sinovi«, se mnenja razlikujejo.

Mnogi menijo, da so satan in njegovi demoni le poosebitve zla. Krščanska demonologija nam je v pomoč pri razumevanju, kakšen je naš duhovni sovražnik. Pomaga nam, da se upiramo hudiču in njegovim skušnjavam ter jih premagujemo. Slavimo Boga, ker je prek našega Gospoda Jezusa Kristusa premagal temo. Kristjani se ne smemo pretirano posvečati proučevanju demonov. Po drugi strani pa nam razumevanje te tematike pomaga, da premagujemo strah, smo pozorni in ostajamo v tesnem stiku z Gospodom Jezusom Kristusom. V naših srcih živi sveti Duh, ta pa je »večji od onega v svetu« (1 Janez 4,4).

Ključna svetopisemska vrstica v zvezi z demoni je Drugo pismo Korinčanom 11,14–15: »Nič čudnega, saj se tudi sam satan preoblači v angela luči. Nič posebnega torej ni, če se tudi njegovi služabniki preoblačijo v služabnike pravičnosti. Toda njihov konec bo po meri njihovih del.«

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj je krščanska demonologija?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries