settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je krščanska apologetika?

Odgovor


Beseda apologija izvira iz grške besede, ki v dobesednem prevodu pomeni 'braniti'. Krščanska apologetika je torej veda, ki nas uči braniti krščansko vero. Marsikdo dvomi o obstoju Boga in/ali napada verovanje v svetopisemskega Boga. Mnogi ljudje kritizirajo koncept navdihnjenosti in nezmotljivosti Svetega pisma. Številni lažni učitelji širijo napačne doktrine in zanikajo ključne resnice krščanske vere. Poslanstvo krščanske apologetike je, da spodbija te zmote ter oznanja resničnega krščanskega Boga in pravoverno krščansko resnico.

Najpomembnejši svetopisemski odlomek v zvezi z apologetiko je verjetno Prvo Petrovo pismo 3,15–16: »Gospoda Kristusa posvetite v svojih srcih. Vselej bodite vsakomur pripravljeni odgovoriti, če vas vpraša za razlog upanja, ki je v vas. Vendar pa odgovarjajte s krotkostjo in strahospoštovanjem, iz dobre vesti, da bodo tisti, ki sramotijo vaše dobro življenje v Kristusu, osramočeni prav v tem, v čemer vas obrekujejo.« Noben kristjan nima izgovora za popolno nesposobnost braniti vero. Vsak verujoči bi moral biti sposoben primerno predstaviti svojo vero v Kristusa. To nikakor ne pomeni, da bi morali biti vsi kristjani strokovnjaki za apologetiko. Vendar pa bi moral vsak verujoči vedeti, kaj Sveto pismo uči, zakaj kristjan v to verjame, kako naj to verovanje razloži drugim in kako naj ga obrani pred lažmi in napadi.

Drugi vidik krščanske apologetike, ki je pogosto spregledan, pa je povzet v Prvem Petrovem pismu 3,16 (prvi del vrstice): »Vendar pa odgovarjajte s krotkostjo in strahospoštovanjem […].« Krščanski veri se nikoli ne smemo v bran postaviti z grobostjo, jezo ali nespoštljivostjo. V apologiji moramo stremeti, da bi bila naša predstavitev močna in hkrati blaga. Če nam gre samo za to, da bi v razpravi »zmagali«, to pomeni, da smo zgrešili namen krščanske apologetike.

Poznamo dve temeljni apologetski metodi. Prva metoda, običajno imenovana klasična apologetika, vključuje predstavljanje zgodovinskih, filozofskih, arheoloških, teoloških in svetopisemskih dokazov in pokazateljev, da je krščansko sporočilo resnično. Druga metoda, navadno imenovana apologetika predpostavk, vključuje soočanje svetovnonazorskih predpostavk (domnev, vnaprejšnjih predstav) v ozadju protikrščanskih stališč. Zagovorniki ene in druge apologetske metode pogosto razpravljajo o tem, katera metoda je učinkovitejša. Videti je, da bi bilo učinkoviteje, če bi uporabljali obe metodi, pač odvisno od našega sogovornika in konkretne situacije.

Krščanska apologetika je obramba krščanske vere v soočenju z ljudmi, ki se ne strinjajo; in sicer moramo biti za takšno obrambo dobro poučeni. Krščanska apologetika je običajen vidik pristnega krščanskega življenja. Bog zapoveduje vsem nam, da bodimo pripravljeni in usposobljeni za oznanjevanje evangelija in obrambo vere (Evangelij po Mateju 28,18–20; Prvo Petrovo pismo 3,15–16; Judovo pismo 1,3). To je bistvo krščanske apologetike.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je krščanska apologetika?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries