settings icon
share icon
Vprašanje

Ali morajo kristjani spoštovati zakone dežele?

Odgovor


Pismo Rimljanom 13,1–7 pravi: »Vsak naj se podreja oblastem, ki so nad njim. Ni je namreč oblasti, ki ne bi bila od Boga. In te, ki so, so postavljene od Boga. Kdor se torej upira oblasti, se upira Božjemu redu. Tisti, ki se upirajo, pa si bodo nakopali obsodbo. Oblastnikov se namreč ni treba bati, kadar delamo dobro, ampak kadar delamo húdo. Hočeš, da ne bi imel strahu pred oblastjo? Delaj dobro, pa boš imel od nje priznanje. Oblast je namreč Božja služabnica tebi v dobro. Če pa delaš húdo, se boj! Ne nósi namreč meča zastonj; Božja služabnica je, ki se maščuje zavoljo jeze nad tistim, ki počenja húdo. Zato se je treba pokoravati, in sicer ne samo zaradi jeze, marveč tudi zaradi vesti. Saj tudi davke plačujete zato, ker so tisti, ki jih izterjujejo, Božji izvrševalci. Dajte vsem, kar jim gre: davek, komur davek, pristojbino, komur pristojbina, strah, komur strah, čast, komur čast.«

Ta odlomek povsem jasno pove, da moramo ubogati vlado, ki jo Bog postavi nad nas. Bog je ustvaril vlado, da vzpostavi red, kaznuje zlo in spodbuja pravico (Prva Mojzesova knjiga 9,6; Prvo pismo Korinčanom 14,33; Pismo Rimljanom 12,8). Vlado moramo ubogati v vsem – plačevati davke, spoštovati predpise in zakone, izkazovati spoštovanje. Če tega ne delamo, navsezadnje izkazujemo nespoštovanje Bogu, saj je on tisti, ki je postavil vlado nad nas. Ko je apostol Pavel pisal Rimljanom, je bil pod vlado Rima v času kraljevine Nerona, morda najhudobnejšega izmed vseh rimskih cesarjev. Pavel pa je še vedno priznaval vladavino rimske vlade nad seboj. Kako bi lahko mi storili manj?

Naslednje vprašanje je: »Ali obstaja čas, ko naj bi namerno ne ubogali zakonov dežele?« Odgovor na to vprašanje najdemo v Apostolskih delih 5,27–29: »Pripeljali so apostole in jih postavili pred véliki zbor. In véliki duhovnik jih je zasliševal: ›Ali vam nismo zabičali, da ne smete učiti v tem imenu? Glejte, vi pa ste Jeruzalem napolnili s svojim naukom in hočete nad nas priklicati kri tega človeka!‹ Peter in apostoli pa so odgovorili z besedami: ›Bogu se je treba pokoravati bolj kot ljudem!‹« Iz tega je jasno, da dokler zakon dežele ni v nasprotju z Božjo zapovedjo, smo dolžni ubogati zakon dežele in ubogati Božji zakon. Čim pa je zakon dežele v nasprotju z Božjo zapovedjo, ne smemo ubogati zakona dežele, ampak moramo ubogati Božji zakon. Toda tudi v tem primeru moramo sprejeti avtoriteto vlade nad nami. To ponazarja dejstvo, da Peter in Janez nista nasprotovala, ko so ju tepli, ampak sta se veselila, ker sta trpela zaradi poslušnosti Bogu (Apostolska dela 5,40–42).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali morajo kristjani spoštovati zakone dežele?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries