settings icon
share icon
Vprašanje

Kakšen je krščanski pogled na jasnovidce?

Odgovor


Sveto pismo strogo obsoja spiritizem, medije, okultno in jasnovidce (Tretja Mojzesova knjiga 20,27; Peta Mojzesova knjiga 18,10–13). Horoskopi, karte tarot, astrologija, vedeževalci, branje z dlani in seanse prav tako sodijo v to kategorijo. Te prakse temeljijo na miselnosti, da obstajajo bogovi, duhovi ali umrli bližnji, ki nam lahko svetujejo in nas vodijo. Ti »bogovi« ali »duhovi« so demoni (Drugo pismo Korinčanom 11,14–15). Sveto pismo nam ne daje razloga, da bi verjeli, da lahko umrli bližnji stopijo v stik z nami. Če so bili kristjani, so v nebesih in uživajo v najčudovitejšem kraju, kar si jih lahko predstavljamo, v skupnosti z ljubečim Bogom. Če niso bili kristjani, so v peklu in trpijo neskončne muke, ker so zavrnili Božjo avtoriteto in se mu upirali.

Torej če naši bližnji ne morejo stopiti v stik z nami, kako dobijo mediji, spiritisti in jasnovidci tako točne informacije? Veliko jasnovidcev so razkrinkali kot prevarante. Dokazano je, da lahko jasnovidci dobijo ogromno informacij o nekom preko navadnih sredstev. Včasih lahko jasnovidec samo z uporabo telefonske številke z identifikacijo klicatelja in iskanjem po internetu dobi imena, naslove, datume rojstev, datume porok, družinske člane itd. Vendar se ne da zanikati, da jasnovidci včasih vedo stvari, za katere je nemogoče, da bi jih lahko vedeli. Kje dobijo te informacije? Odgovor je od hudiča in njegovih demonov. »Nič čudnega, saj se tudi sam satan preoblači v angela luči. Nič posebnega torej ni, če se tudi njegovi služabniki preoblačijo v služabnike pravičnosti. Toda njihov konec bo po meri njihovih del« (Drugo pismo Korinčanom 11,14–15). Apostolska dela 16,16–18 opisujejo vedeževalko, ki je znala napovedovati prihodnost, dokler ni apostol Pavel iz nje izgnal demona.

Hudič se pretvarja, da je prijazen in koristen. Skuša se prikazati kot nekaj dobrega. Hudič in njegovi demoni bodo dali jasnovidcu informacije o osebi, da bi se ta oseba zapletla v spiritizem, nekaj, kar Bog prepoveduje. Najprej se zdi nedolžno, kmalu pa ljudje postanejo odvisni od jasnovidcev in nevede dovolijo hudiču, da nadzira in uničuje njihovo življenje. Peter je rekel: »Trezni bodite in budni! Vaš nasprotnik hudič hodi okrog kakor rjoveč lev in išče, koga bi požrl« (Prvo Petrovo pismo 5,8). V nekaterih primerih so tudi jasnovidci sami prevarani in ne poznajo resničnega izvora informacij, ki jih dobijo. Ne glede na to in ne glede na izvor informacij ni nič, kar je povezano s spiritizmom, čarovništvom ali z astrologijo, Bogu všečen način odkrivanja informacij. Kako Bog želi, da odkrivamo njegovo voljo za naše življenje? Božji načrt je preprost, a mogočen in učinkovit: preučujte Sveto pismo (Drugo pismo Timoteju 3,16–17) in molite za modrost (Jakobovo pismo 1,5).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kakšen je krščanski pogled na jasnovidce?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries